Naslovnica Život Ima li smrtonosnog piralena uistinu u Mostaru?

Ima li smrtonosnog piralena uistinu u Mostaru?

Nakon ovolikog ‘zabavljanja javnosti’ različitim infomacijama od kojih se neke mogu svrstati u prave pseudodogađaje evidentno je da se priča odmakla od svog početka. Priča se o svemu i svačemu osim o onome od čega je sve krenulo. A to je odgovor na pitanje: Ima li u Mostaru piralena ili nema? Javnost još uvijek konkretnog odgovora od nadležnog organa na to pitanje – nema. A kad će biti – ne zna se!

U sjeni aktualnih događanja oko mostarskog ‘Aluminija’ koja plijeni pažnju medija i javnosti zadnjih dana u drugi plan pala je  priča o mostarskom smeću, deponiji na ‘Uborku’, neadekvatnom odlaganju medicinskog otpada i smrtonosnom piralenu koji je navodno pronađen u mostarskom mulju, piše Dnevni list.

Gdje nestaje medicinski otpad? 

Očigledno, na djelu je pokušaj ‘razvodnjavanja’ cijele priče jer fokus više nije na početnoj stvari već se, sa različitih strana, javnost bombardira raznim (dez)informacijama.

Tako smo zadnjih dana čitali o dolascima i sastancima federalne ministrice  Đapo u Hercegovinu, koja je posjetila mostarsku ‘Deponiju’ i naredila strože inspekcijske kontrole. Gotovo istovremeno na sastanku sa načelnikom Ljubuškog informirana da taj grad više neće odvoziti smeće u Mostar zbog otkazivanja ugovora od strane mostarskog poduzeća, a nakon njenog sastanka s izaslanstvom Građanske inicijative ‘Jer nas se tiče’ navodno je poručeno kako su Grad Mostar i Županija nadležni predložiti novu lokaciju za deponiju smeća.

Također, svjedoci smo otkriću da se na mostarsku ‘Deponiju’ godinama neadekvatno i očito nezakonito zbrinjavao medicinski otpad,  zbog čega pljušte informacije o tužbama i navodnim istragama.

Navodno, taj otpad se više ne odvozi na Uborak i to navodno zbog toga što građani kontroliraju što se dovozi na tu lokaciju. S druge strane nitko trenutno ne zna gdje, nakon otkrića o tajnim istovarima u mostarskim predgrađima, taj otpad zaista nestaje.

Iz nadležnog županijskog ministarstva zdravstva navode praktično da ne mogu ni saznati jer oni koji su nadležni da to provjere u biti i ne postoje. Navodno – nemaju uposlenih inspektora zdravstva, pa sve prebacuju na federalnu inspekciju, koja opet o svemu misteriozno šuti.

Uporna šutnja

U gradskoj upravi po običaju, o svemu i dalje uporno šute, ali su poduzete sve konkretne mjere kako bi svako onaj tko ostavi vrećicu smeća pred vrata Gradske vijećnice bio adekvatno kažnjen – u prvom pokušaju sa 200 , a u drugom već sa 500 konvertibilnih maraka. O tome brine i kazne piše – policija. O procesuiranju napada na novinara koji je navodno i snimljen i fotografiran, a identitet napadača otkriven u režiji građana –  ni riječi ni slova.

Istovremeno, kako to kod uvijek biva – krenulo je prebacivanje odgovornosti različitih razina vlasti od gradske, preko županijskih do federalnih. Svi tvrde da su za mostarsko smeće, medicinski otpad i piralen u mostarskom mulju nadležni oni drugi ili barem više nadležniji od njih. A kad su svi nadležni – onda nadležan nije nitko, a samim time nitko nije ni odgovoran, a kamoli kriv.

Da ne bi ispalo da nitko ništa ne radi, ovih dana pojavila se informacija, doduše neslužbena, da je županijsko Tužiteljstvo započelo istragu protiv pet osoba zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo iz oblasti onečišćenja okoliša.

O kojim osobama se radi, naravno da službeno potvrđeno nije, ali se sumnja da je riječ o postupanju po prijavu koje je podnijela mreža nevladinih organizacija, a u njoj su spomenuti gradonačelnik Ljubo Bešlić, načelnika Odjela za financije Izet Šahović, načelnik Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Omera Pajića (koji je, usput rečeno, u međuvremenu zatražio premještaj sa svog trenutnog radnog mjesta). Navodno, na meti Tužiteljsva su, uz njih,  i  šef  Službe za komunalne poslove i okoliš Stjepan Šaravanja, kao i direktora JP Komunalno Esad Pobrića.

Odgovora nema

No, i ta istraga tapka i ne može nikud jer još uvijek navodno nema najvažnijeg podatka koji treba stići iz rezultata analize mostarskog mulja. U cijeloj aferi oko smeća u Mostaru to i jeste ključno pitanje.

Analiziranje sadržaja mostarskog mulja kako bi se otkrilo da li se uz ostale otrovne supstance, tamo zaista i krije opasni piralen već predugo traje. Je li moguće da analiziranje uzoraka traje toliko dugo? Nakon ovolikog ‘zabavljanja javnosti’ različitim infomacijama od kojih se neke mogu svrstati u prave  pseudodogađaje evidentno je da se priča odmakla od  svog početka.

Priča se o svemu i svačemu osim o onome od čega je sve krenulo. A to je odgovor na pitanje: Ima li u Mostaru piralena ili nema? Javnost još uvijek konkretnog odgovora od nadležnog organa na to pitanje – nema. A kad će biti – ne zna se!

Dnevnik.ba