Naslovnica Život Tri studentice iz Hercegovine volontiraju u dalekoj Africi

Tri studentice iz Hercegovine volontiraju u dalekoj Africi

Svakim danom na društvenim mrežama ljudi objave milijune i milijune slika i različitih videa. Gledajući tako Instagram, naletjeh na zanimljiv profil ” coeur_pour_benin”. Na tom profilu zastah i vidjeh tri mlade djevojke iz Hercegovine koje su otišle u misiju u daleki Benin(Afrika).

 

One su tri mlade studentice iz Hercegovine koje studiraju u Zagrebu i odlučile su se na veliku pustolovinu na zapad Afrike. Mjesto Porto-Novo, ujedno i glavni grad države Benin. Benin nekadašnja francuska kolonija postao je samostalna država 1. kolovoza 1960. Demokratsku vladu između 1960. i 1972., zamijenila je marksističko-lenjinistička diktatura od 1972. sve do višestranačkih izbora 1991. i ponovne uspostave demokracije.

Tri mlade Hercegovke sam kontaktirao i porazgovarao s njima, da javnost u Hercegovini i Hrvatskoj upozna cure koje nisu izabrale egzotična mjesta za odmor nakon duge i teške akademske godine, već su izabrale Afriku gdje će volontirati i svjedočiti svoju vjeru.

Tri hrabre djevojke su: Karla Petric(Posušje), Margareta Mandurić(Posušje) i Katarina Galić(Široki Brijeg). Evo što su nam rekle o svom putovanju u daleku Afriku:

“Pozdrav svim čitateljima iz Porta-Nova. Mi smo smještene kod časnih sestara “Marijne sestre čudotvorne medaljice”, koje su više od trideset godina u misiji. U samostanu su nas primile Dorotea Dunđer, Maristela Galić, Jacinta Petrović koje ovdje rade dugi niz godina i one su ovdje naša obitelj. Časne sestre su novicijat otvorile u glavnom gradu Porto Novo, te su tu pokrenule dva sirotišta, a u jednom od tih sirotišta volontiramo i mi. Sestre rade u dispanzeru, u centru “Majka i dijete”, pomažu i bolesnicima i onima koji nemaju baš ništa i bore se za goli život.

Posebno se brinu za školovanje djevojaka i djece potpomognute dobročiniteljima iz cijele družbe. Sestre šire svoju karizmu i apostolsko poslanje gdje god mogu bez obzira na kojem se polju rada nalaze. Nas tri u sirotištu “Affame” pomažemo časnim sestrama oko rada u zemlji, kućanskim poslovima i naravno s djecom.

Slobodno vrijeme provodimo u kreativnim radionicama i zabavljamo se kroz različite aktivnosti s djecom te im pomažemo u svim nedaćama koje ih prate. Nevjerojatna radost vlada među djecom i teško nam je to i opisati, takvu radost je zaista potrebno doživjeti. Njihov srdačan doček i pozorno slušanje svake naše riječi, tako su topli i izmamljuju osmjeh na lice malog čovjeka. Iskustvo koje se ne može platiti i doživljaj koji se jednostavno ne može opisati, ali najbolje je da pogledate slike susreta s djecom. Možda vam riječi koje smo iznijeli do sada bude barem malo jasnije i možda se baš vi odlučite na ovu veliku pustolovinu.

Puno pozdrava iz dalekog Benina šaljemo čitateljima portala Posuski.info i cijeloj našoj Hercegovini, pogotovo Posušju i Širokom Brijegu. Karla, Margareta i Katarina!”.