Naslovnica Politika HRVATSKA: Iz Vlade potjerani Tolušić, Žalac i Murganić

HRVATSKA: Iz Vlade potjerani Tolušić, Žalac i Murganić

Iz vlade odlaze Gabrijela Žalac, Tomislav Tolušić, Nada Murganić, objavljeno je nakon sastanka u HDZ-u.

Sve troje smijenjenih ministara već je napustilo središnjicu HDZ-a.

Gabrijela Žalac je bez riječi prošla pored novinara, a Tomislav Tolušić i Nada Murganić dali su kratke izjave.

Tolušić i Murganić dali kratke izjave nakon smjene

Tomislav Tolušić rekao je, po izlasku iz zgrade, da je u resoru poljoprivrede napravljeno puno toga, ali da se nada će njegova nasljednica, dosadašnja državna tajnica nastaviti isto. “Politika je umijeće mogućega”, dodao je.

“Meni je bilo strašno, bile su strašne tragedije. Ako će moj odlazak resetirati ove stresove i dati šansu za neka nova rješenja, ja ću biti zadovoljna. Uvijek sam isticala da sam dio sustava i jesam, ja sam socijalna radnica. Došla sam u Vladu da ministar bude netko tko je radio sa strankama”, rekla je.

Tko su novi ministri

Prema neslužbenim informacijama, na mjesto Gabrijele Žalac bi trebao doći ministar rada Marko Pavić. Josip Aladrović, šef HZMO-a, trebao bi zamijeniti Marka Pavića. Nadu Murganić će zamijeniti HDZ-ova saborska zastupnica Vesna Bedeković. Tolušića bi trebala zamijeniti Marija Vučković.

Mario Banožić bit će predložen za novog ministra državne imovine, a dosad  je vodio Ured državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Ministricu vanjskih i europskih poslova koja odlazi na mjesto glavne tajnice Vijeća Europe zamijenit će veleposlanik u Njemačkoj Gordan Grlić-Radman.

Prema neslužbenim informacijama, potpredsjednici Vlade trebali bi biti ministri financija i unutarnjih poslova  Zdravko Marić i Davor Božinović.

Premijer je prošli tjedan najavio da će za novog ministra uprave predložiti Ivana Malenicu, dekana Veleučilišta u Šibeniku.

Koalicijski sastanak u vladi

Plenković se nakon sastanka u HDZ-u nije htio obratiti novinarima, ali je najavljeno da će dati izjavu na Markovom trgu, nakon sastanka s koalicijskim partnerima koji bi trebao početi u 20:30 sati.

Index.hr