Naslovnica Crna Kronika Vođa vehabija dobio određene pogodnosti u zatvoru

Vođa vehabija dobio određene pogodnosti u zatvoru

Vođa vehabija u BiH Bilal Bosnić, kojeg je Sud BiH u lipnju 2016. godine pravosnažno osudio na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i poticanja na terorizam, dobio je nedavno zatvorske pogodnosti i više nije u samici 22 sata dnevno, saznaje “Avaz”.

Bosnić se prošle godine žalio da ga Uprava Kazneno popravnog zavoda /KPZ/ Zenica već dvije godine drži u paviljonu četiri “koji se tretira kao sigurnosni ili kažnjenički paviljon”.

“U ovom paviljonu vlada stroži režim u kojem se 22 sata boravi u ćeliji, a dva sata se izlazi u šetnju u kojoj se mogu obavljati i ograničene sportske aktivnosti. U ovakvom ambijentu provodim već dvije godine. Ovakav nehuman tretman ima nesagledive posljedice na psihičko zdravlje”, napisao je tada Bosnić.

NJegov odvjetnik Adil Lozo rekao je danas za “Avaz” da je Bosnić dobio određene pogodnosti i da više nije u samici.

“Poboljšani su mu uvjeti, kao i tretman prema njemu. Novost je da smo 7. srpnja uputili žalbu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, te smo naveli da nije imao pravično suđenje, pravo na slobodu misli i govora, ali i vjeroispovijesti. Naveli smo da je osuđen i diskriminiran po osnovu vjerske pripadnosti”, rekao je Lozo.

On je potvrdio da Bosnić ima 18 djece, od kojih 15 studira i vrlo su uspješni studenti.

Lozo je, na pitanje koja od tri žene Bosnića može posjetiti u zatvoru, rekao da to ne zna, dodajući da mu u posjetu dolaze prijatelji.