Naslovnica Crna Kronika Iranska revolucionarna garda otela dva tankera, jedan je britanski

Iranska revolucionarna garda otela dva tankera, jedan je britanski

Iranska revolucionarna garda priopćila je danas poslijepodne da su u Hormuškom tjesnacu “zaplijenili” britanski naftni tanker Stenu Impero. Sat vremena kasnije CNN javlja da je otet još jedan tanker, libijski MV Mesdar.

 

Potvrđeno da je tanker zarobljen

Independent prenosi kako je glasnogovornik britanske vlade rekao kako vlada trenutno traži dodatne informacije o ovom incidentu.

“Procjenjujemo situaciju nakon izvješća o incidentu u Zaljevu”, rekao je glasnogovornik britanske vlade.

Vlasnici tankera Stena Bulk i menadžeri Northern Marine Managementa su potvrdili da je tanker otet.

Potvrdili su kako su tankeru Stena Impero oko 16 sati po britanskom vremenu pristupili neidentificirani mali brodovi i helikopter. Dodaju kako se sve dogodilo dok su prelazili Hormuški tjesnac u međunarodnim vodama.

Kretanje broda pratite na ovoj karti:

“Ne možemo stupiti u kontakt s tankerom”

“Ne možemo stupiti u kontakt s tankerom koji se sada kreće sjeverno u smjeru Irana”, otkrili su vlasnici za Independent.

Vlasnici i menadžeri tvrtke su otkrili kako su na tankeru 23 moreplovca te kako za sada nisu prijavljene ozljede te kako im je njihova sigurnost na prvom mjestu.

“U kontaktu smo s britanskom vladom”, dodali su.

Radi se o brodu od 30.000 tona

Britansko ministarstvo obrane je za Guardian izjavilo kako hitno prikupljaju informacije o tome što se dogodilo brodu Stena Impero.

Radi se o tankeru od 30.000 tona koji plovi pod britanskom zastavom i koji je išao k Saudijskoj Arabiji kada je odjednom izašao iz međunarodnih voda u Hormuškom tjesnacu.

Podaci za praćenje su pokazali da ide k sjeveru, odnosno iranskom otoku Qeshm, na kojemu Iranska revolucionarna garda ima bazu, javlja Guardian.

Ministarstvo obrane Velike Britanije je pak poručilo kako u tjesnacu ima brodove, ali nisu išli u detalje.

Incident jučer

Podsjetimo, iranska nacionalna garda jučer je objavila da je iranska garda zaplijenila strani tanker s 12 članova posade pod optužbom da su krijumčarili naftu.

Tvrde da je tanker zaplijenjen u nedjelju 14. srpnja te da je prevozio milijun litara prokrijumčarene nafte u Perzijskom zaljevu, južno od iranskog otoka Larak.

Naftu su, tvrdi iranska televizija, na tanker ukrcali iranski krijumčari, a bila je namijenjena za strane kupce. Iranske snage presrele su tanker nakon što je ovaj uputio poziv upomoć, a zaplijenjen je naknadno, navodi se u iranskom izvještaju.

No to nije jedini incident.

Britanci zaplijenili iranski tanker

Naime, Britanci su početkom mjeseca zaplijenili iranski tanker Grace 1 koji je još uvijek pod njihovom kontrolom. Brod su zauzeli britanski kraljevski marinci. Posada, uglavnom indijske nacionalnosti, u međuvremenu je puštena na slobodu.

Iranska revolucionarna garda demantirala je tada da je pokušala presresti britanski tanker, ali je u isto vrijeme zaprijetila da će Velika Britanija i SAD “gorko zažaliti” zbog zapljene iranskog tankera kod Gibraltara.

Štoviše, Mohsen Rezai, bivši zapovjednik Čuvara revolucije, zaprijetio je dan ranije da bi Iran mogao zaplijeniti britanski tanker kao odmazdu za britansku akciju. Iranski predsjednik Hasan Rohani također je tada upozorio Veliku Britaniju da će snositi “posljedice” zbog zaplijenjenog iranskog tankera u Gibraltaru.

Prošlog tjedna je pak Iran pokušao presresti britanski tanker, barem kako tvrdi britanska vlada. Prema njihovom izvještaju, pet brodova Korpusa Iranske revolucionarne garde približilo se tankeru British Heritage dok je isplovljavao iz zaljeva. No u zaštitu tankera brzo je pristigla britanska fregata HMS Montrose, koja je zaprijetila je iranskim brodovima da će otvoriti paljbu ako se ne povuku.

Usto, prije nekoliko dana iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, zaprijetio je Londonu da neće proći bez posljedica jer je zaplijenio naftni tanker na prostoru britanskog Gibraltara.

“Zli Britanci kradu naše brodove, bave se piratstvom te pokušavaju to sve predstaviti legalnim. To neće moći proći bez posljedica”, rekao je ovog tjedna Hamnei.