Naslovnica Kultura FOTO: U Gorici održan tradicionalni 13. Susret klapa

FOTO: U Gorici održan tradicionalni 13. Susret klapa

U Staroj crkvi u Gorici u petak 26. srpnja 2019. godine održan je tradicionalni 13. Susret klapa u organizaciji domaće klape Bratovštine. Na početku je, lijepo vodeći cijeli program, voditeljica Marija Prlić kazala između ostaloga i sljedeće.

„Poštovani ljubitelji klapa i klapskog pivanja sve vas najsrdačnije pozdravljamo ovdje u Staroj crkvi sv. Stipana Prvomučenika u Gorici, pred samu svetkovinu Sv. Stipana, naš Stipanjdan, na 13. po redu susretu klapa u kulturnoj manifestaciji Kulturno ljeto u župi Gorica-Sovići 2019. koje već tradicionalno organizira Bratovština sv. Stipana Prvomučenika ove župe.

Sveti Stipan se ovdje slavi i časti od davnina 3. kolovoza svake godine. Našem patronu svetom Stipanu u čast održava se i ovaj susret klapa ovdje u staroj crkvi u Gorici koja stoji na temeljima ranokršćanske bazilike iz 4. – 6. Stoljeća i starohrvatske crkve iz 9 – 11. stoljeća. Ove godine ovaj susret klapa održavamo u okviru obilježavanja 20. obljetnice naše Bratovštine čija će središnja proslava biti u petak 13. prosinca 2019. godine.

Večeras nastupa 7 klapa, i to večeras su s nama: Ankora iz Podstrane, Concordia iz Međugorja, Grga iz Posušja, Hrvace iz Hrvaca, Sv. Mihovil iz Prološca, Trebižat iz Trebižata, te klapa domaćin Bratovština Gorica-Sovići.

Na poseban način zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način poduprli do sada, i iz godine u godinu podupiru Bratovštinu i njezino djelovanje, bilo materijalno bilo duhovno. Hvala velika od srca svim sponzorima i podupirateljima!“

Nakon uvodnih riječi voditeljice sve je srdačnim riječima dobrodošlice pozdravio predsjednik Bratovštine Dragan Prlić zahvalivši i klapama i svim slušateljima na dolasku.U staroj Stipanjskoj crkvi u Šamatorju u Gorici, gdje su mnogi župljani ove drevne župe Sv. Stipana Prvomučenika kršteni i gdje na koncu svima zazvoni zvono brecajući i pokazujući put na vječni počinak, Bratovština je doista uspješno organizirala ovaj 13. Susret klapa.

Ove godine i klapa Bratovština ima okruglu obljetnicu, slavi 15 godina od svog osnutka. Svi su klapski izvođači na ovom susretu pjevali srcem i dušom. Akustičnost, ove najstarije crkve u Zapadnoj Hercegovini koja je još u upotrebi, na daleko je poznata i priznata, i sve klape i drugi pjevači koji jednom nešto otpjevaju tu, ostaju zadivljeni ljepotom zvonke jeke koju pružaju kameni zidovi i sav skladan prostor ove krasotice.

Ljudi ove župe prepoznali su ljepotu klapskog pivanja, pa se tako svake godine okupljaju u sve većem broju. Lipa klapska pisma liči dušu i pročišćuje srce. Ili kako kaže sv. Benedikt: „Tko piva dvostruko moli!“, odnosno tko piva, zlo ne misli! Zato pivajte!

Na koncu, ako slika kaže više od tisuću riječi, onda jedino želimo da nađete malo strpljenja pa pogledate svjetlopise koje vam predočujemo. Do idućeg susreta neka nas sve čuva i prati naš parac sveti Stipan Prvomučenik od Imote!

Markus Bohrermann

FOTO: Jerko Grubišić

Hercegovački portal