Naslovnica Crkva Križ: simbol naše civilizacije i dio hrvatskog identiteta!

Križ: simbol naše civilizacije i dio hrvatskog identiteta!

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović smatra kako raspelo u školi diskriminira djecu i učitelje te bi zbog toga u javnim ustanovama Republike Hrvatske trebalo ograničiti isticanje križa.

To je napisala u odgovoru Ivanu Zidareviću* iz Europske civilne inicijative Zagreb, kojem je zasmetao raspelo u zagrebačkoj OŠ “Dugave”. On je zbog toga uputio dopis ravnatelju škole, Dječjoj pravobraniteljici i Ministarstvu znanosti i obrazovanja, kao i Uredu pučke pravobraniteljice.

Križ je simbol naše, zapadne, civilizacije i kulture. Bez obzira vjeroispovijest ili svjetonazor pojedinca u našem društvu, kršćanstvo je tijekom povijesti presudno formiralo europsku i hrvatsku civilizaciju i kulturu i neraskidiv je dio identiteta europskih zemalja uključujući i Hrvatsku.

U tom je kontekstu razumljiva i presuda Europskog suda za ljudska prava iz 2011. godine u kojoj se naglašava kako je križ u učionicama državnih škola (u Italiji) posljedica povijesnog razvoja i tradicije te nema samo vjerske konotacije i stoga može biti prisutan u učionicama državnih škola u sekularnim državama.

Pravobraniteljica Vidović zna za ovu presudu Europskog suda** te je spominje i u svom pismu:

“Sud naglašava kako su raspela na zidu u državnim školama u Italiji, u biti pasivni simbol te ne predstavljaju vjersku indoktrinaciju i mogu biti prisutna u učionicama državnih škola u sekularnim državama. S obzirom da je prisutnost raspela u učionicama državnih škola u Italiji posljedica njezinog povijesnog razvoja i tradicije te nema samo vjerske konotacije, Sud u konkretnom slučaju zaključuje da je odluka o tome hoće li raspela biti istaknuta u učionicama državnih škola, u načelu, pitanje koje spada u polje slobodne procjene određene države”.

Međutim u odgovoru pravobraniteljica ignorira dio presude koji govori o kršćanstvu kao djelu europskog identiteta i o križu kao univerzalnom simbolu koji ne vrijeđa i ne diskriminira.

Ona iz presude koja potvrđuje da izlaganje križa ne predstavlja indoktrinaciju, već je izraz kulturnoga i vjerskog identiteta kršćanskih zemalja zaključuje kako je raspelo u hrvatskim školama (za razliku od talijanskih) diskriminatorno prema djeci i osoblju te bi raspela u javnim ustanovama RH trebalo ograničiti:

“S obzirom na to da hrvatski pravni sustav s jedne strane jamči vjerske slobode, zbog čega država mora svojim građanima i vjerskim organizacijama jamčiti pravo izražavanja vjeroispovijedi simbolima, s druge strane Ustav traži od države da bude odvojena od vjerskih organizacija. Stoga bi u cilju nediskriminatornog postupanja prema svoj djeci, odnosno djelatnicima u odgojno-obrazovnim ustanovama, isticanje vjerskih simbola u zajedničkim prostorijama tih ustanova, pa tako i u zajedničkim prostorijama svih drugih javnih ustanova, trebalo ograničiti”.*

Uloga pučke pravobraniteljice je promicati i štititi ljudska prava i slobode utvrđene Ustavom, zakonima i međunarodnim pravnim aktima o ljudskim pravima i slobodama koje je prihvatila RH. Stoga vas pozivamo da pravobraniteljici Lori Vidović poručite kako simbol križa ne diskriminira nikoga već izražava kulturu i identitet većinskog naroda koji živi u Republici Hrvatskoj.

Sekularnost države, koju pravobraniteljica u svom odgovoru spominje, znači pravnu odvojenost vjerskih i državnih vlasti. To je dobrodošla pravna odvojenost koja u svom zdravom i izvornom obliku štiti i vjerske institucije i državu. Ona ne znači društvenu, kulturnu i odgojnu odvojenost. Ona ne znači brisanje vjere i vjerskih simbola i kršćanskih vrijednosti iz javnog prostora i nametanje državnog ateizma.

Sekularna država i odvojeni pravni poredak ne znači da država mora gušiti vjerski identitet svojeg naroda već naprotiv promicati i štititi ga.

Upravo iz tog razloga u njemačkoj pokrajini Bavarskoj od 1. lipnja prošle godine svaka zgrada javne uprave i drugih javnih institucija mora na ulazu imati postavljen križ kao “jasnu potvrdu bavarskog identiteta i kršćanskih vrijednosti”.

* Ivan Zidarević LGBTIQ aktivist, srbijanski je državljanin koji živi u Zagrebu, a u Hrvatskoj je poznat kao prvi Srbijanac koji je s Hrvatom sklopio životno partnerstvo, inače i prvo životno partnerstvo u Hrvatskoj.

** Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu donijelo je u petak 18. ožujka 2011. godine presudu kojom je ustvrdilo da izlaganje križeva u učionicama nije u suprotnosti s Europskom konvencijom o ljudskim pravima**.

Presuda na najvišoj međunarodnoj sudskoj razini priznaje da “kultura ljudskih prava nije u suprotnosti s vjerskim temeljima europske kulture” i da ne smije biti dovedena u taj položaj, jer kršćanstvo joj je dalo značajan doprinos,istaknuo je tadašnji predstojnik Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi.

Sud je potvrdio da izlaganje križa ne predstavlja indoktrinaciju, nego je izraz kulturnog i vjerskog identiteta kršćanskih zemalja. Tom odlukom Sud za ljudska prava priznao je svakoj zemlji diskrecijsko pravo ophođenja s vjerskim simbolima.

Drukčija odluka značila bi ukidanje ili ograničavanje vjerskih sloboda.

“Križ je simbol naše civilizacije, jedne od najvećih zapadnih civilizacija, bez obzira na to prihvaća li netko ili ne prihvaća vjerska stajališta”, rekao je povodom ove odluke suda tadašnji predsjednik Papinskog vijeća za kulturu kardinal Gianfranco Ravasi.

„Europski sud za ljudska prava donio je odluku kojom izlaganje križeva u učionicama nije u suprotnosti s Europskom konvencijom o ljudskim pravima. Ta presuda stoji uokvirena u predvorju 7. gimnazije, ja sam je ondje stavila kao ravnateljica. Prema tome, nema ništa sporno u isticanju raspela u školskim prostorima“– istaknula je za Narod.hr Ljilja Vokić, bivša ravnateljica zagrebačke VII. gimnazije i bivša ministrica prosvjete i športa (1994.-1998.).

Odgovor pučkoj pravobraniteljici:

Poštovana pučka pravobraniteljice, gđo Vidović,

ovih se dana u medijima mogao čuti kako smatrate da raspela u školama diskriminiraju djecu i učitelje.

Zato vas podsjećam kako je upravo križ simbol naše, zapadne, civilizacije i kulture. Bez obzira na vjeroispovijest ili svjetonazor pojedinca kršćanstvo je kamen temeljac europske i hrvatske civilizacije i kulture i neraskidiv je dio hrvatskog identiteta.

U tom je kontekstu razumljiva i presuda Europskog suda za ljudska prava iz 2011. godine u kojoj se naglašava kako je križ u učionicama državnih škola (u Italiji) posljedica povijesnog razvoja i tradicije te nema samo vjerske konotacije i stoga može biti prisutan u učionicama državnih škola u sekularnim državama.

U svom odgovoru citirate upravo tu presudu Europskog suda za ljudska prava, Lautsi protiv Italije, koja je presuđena u korist Italije tj. za ostanak raspela u učionicama ali ne spominjete kako presuda govori o samom križu kao univerzalnom pozitivnom simbolu koji nikog ne prisiljava i ne diskriminira.

Kao što znate, iako je sud presudio u jednom konkretnom slučaju, načela i činjenice koje je utvrdio i kojima se vodio nisu ograničene samo na Italiju.

Dok je afirmirana sloboda svake zemlje da donosi svoje zakonodavstvo, poznato vam je kako se pri tom trebaju uvažavati europska pravna stečevina. U presudi je jasno utvrđeno kako križ kao simbol u javnom prostoru nikoga ne diskriminira.

Vi, unatoč svemu navedenom tvrdite suprotno. I tvrdite kako bi uporabu raspela u javnim, uključujući i odgojno obrazovne ustanove trebalo ograničiti.

Gđo Vidović, ukoliko pogledate hrvatsku povijest vrlo je lako uočiti kako identitet i kultura Hrvatske nisu obilježeni kršćanstvom ništa manje od identiteta i kulture Italije. Kršćanstvo je neraskidivo povezano s Hrvatskom, s našim identitetom, poviješću i kulturom a poruka križa je univerzalna.

Sekularnost države, koju spominjete, znači pravnu odvojenost vjerskih i državnih vlasti. To je dobrodošla pravna odvojenost koja u svom zdravom i izvornom obliku štiti i vjerske institucije i državu.

Ona ne znači društvenu, kulturnu i odgojnu odvojenost. Ona ne znači brisanje vjere i vjerskih simbola i kršćanskih vrijednosti iz javnog prostora i nametanje državnog ateizma. Ne znači da država mora gušiti vjerski identitet svojeg naroda već naprotiv promicati i štititi ga, a hrvatski je identitet stoljećima obilježen simbolom križa.

Zato primite moje duboko neslaganje s Vašom izjavom. Smatram kako ovakvim izjavama ne branite prava puka, naprotiv dovodite u pitanje temeljne vjerske slobode garantirane Ustavom Republike Hrvatske.