Naslovnica Politika Željko Komšić je napravio presedan u diplomatskim odnosima

Željko Komšić je napravio presedan u diplomatskim odnosima

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić pozvao je veleposlanika Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivana Sabolića na hitan sastanak.

 

Tema razgovora je navodni komentar hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koji je prenio Jerusalem Post o tome kako je BiH nestabilna država pod utjecajem militantnog islama, piše dnevno.

Komšić je tako napravio presedan u diplomatskim odnosima. Naime, u međudržavnim odnosima vrlo je neuobičajeno reagirati na neprovjerene napise medija. Svaka država najprije bi poslala svog veleposlanika u Hrvatskoj da provjeri navode, pa bi onda reagirala na odgovarajući način.

Predsjednica je reagirala ranije u srijedu.

“To nisu moje riječi, s predsjednikom Rivlinom razgovarala sam u kontekstu onoga što uvijek govorim o Bosni i Hercegovini, a to je da želim sve naše susjedne zemlje što prije vidjeti u okviru članstva Europske unije. Ne znam kako je došlo do te izjave jer nisam razgovarala niti s jednim novinarom, nisam dala niti jednu izjavu osim onih koje sam dala na dvije konferencije za novinare. To su komentari na komentare jedne novinarke. Ponavljam, ja to nisam rekla”.

“Žestoke reakcije koje uspoređuju s fašističkom državom u potpunosti odbacujem. To je ‘nonsense’. Upravo je suptrotno. U posljednje vrijeme vidimo da Bosna i Hercegovina pokreće niz koraka prema Hrvatskoj koji su agresivni. Od optužbi za nelegalan rad naših tajnih službi do prijetnje pravosudnim tijelima kada je riječ o Pelješkom mostu. Mi bi trebali razgovarati o suradnji i zajedničkim problemima koji se pojavljuju. S druge strane, Hrvatska je tu i ostaje otvorena pomoći bilo kojoj susjednoj državi da postane članicom Europske unije”, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.