Naslovnica Politika Srbija i ove godine napala Izrael zbog čestitke povodom obljetnice Oluje

Srbija i ove godine napala Izrael zbog čestitke povodom obljetnice Oluje

Srbija je u ponedjeljak kritzirala Izrael jer je njihov veleposlanik u Hrvatskoj, Ilan Mor, preko Twittera čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

“Ono što se dogodilo Srbima i u Hrvatskoj, koji su ondje živjeli stoljećima, tijekom operacije Oluja 4. kolovoza 1995., nažalost je najveći progon neke etničke grupe u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Čestitati ovaj pogrom onima koji ga slave svake godine kao ‘Dan pobjede’ ili ‘uspostavljanje neovisnosti’ je protivno osnovnim ljudskim principima modernih društava. I to dolazi od izraelskog ambasadora, što je još tužnije i ironičnije” ustvrdio je Milutin Stanojević, srpski veleposlanik u Izraelu za Times of Israel.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova nije dalo komentar izraelskom listu.

Inače, Ilan Mor je u siječnju postao novim izraelskim veleposlanikom u Hrvatskoj, a prije toga je obnašao dužnost veleposlanika Izraela u Mađarskoj od 2011. do 2016. godine, a radio je i u izraelskim veleposlanstvima u Njemačkoj i Kini.

Kada je postao veleposlanik za svoj prvi službeni posjet izvan Zagreba izabrao je Vukovar, gdje je položio vijenac na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskoga rata te posjetio Spomen dom Ovčaru.

Lani poručili – Jedini genocid nakon Holokausta dogodio se u Srebrenici, a usporedbe Oluje s Holokaustom odbijamo s negodovanjem

Podsjetimo, prošle je godine izraelska vojska sudjelovala u vojnoj paradi kojom se slavila pobjeda Hrvatske u obrambenom Domovinskom ratu.

Tada je izraelsko veleposlanstvo poručilo, prije nego što je propala nabava borbenih zrakoplova: ‘Hrvati su kupili avione i mogu s njima što ih volja’.

Također, prošle je godine uoči proslave VRO Oluje srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić uz niz optužbi na račun Hrvatske, Domovinskog rata i Oluje, ustvrdio i kako je “Hitler htio svijet bez Židova, Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba”; Oluju je nazvao pogromom motiviranim mržnjom prema Srbima te je rekao da jaka Srbija neće više nikada dopustiti nikakve Oluje.

Zbog usporedbe Oluje s Holokaustom tada je stigla reakcija Židovskog informacijsko-edukacijskog centra Hatikva sa sjedištem u Zagrebu koji je istaknuo kako je jedini genocid nakon Holokausta bio u Srebrenici, a usporedbe Oluje s Holokaustom odbili su s negodovanjem.