Naslovnica Zanimljivosti NASA otkrila kako proizvesti hranu od zraka, mogla bi nahraniti milijarde

NASA otkrila kako proizvesti hranu od zraka, mogla bi nahraniti milijarde

VJEROJATNO ste čuli za izraz: ne može se jesti zrak. Mada je ta izreka vrijedila tisućama godina, izgleda da smo došli do tog stupnja razvoja znanosti i tehnologije da možemo reći kako ona više baš i ne stoji.

Naime, kompanija iz Finske zanimljivog naziva Solar Foods (Solarna hrana), planira uskoro na tržište plasirati novu vrstu proteinskog brašna, Solein, koje je napravljeno od CO2, vode i električne, odnosno solarne energije, piše World Economic Forum.

Radi se o visoko proteinskom sastojku, nalik brašnu, koji sadrži 50 posto bjelančevina, 5 do 10 posto masti i 20 do 25 posto ugljikohidrata. Navodno izgleda i ima ukus poput pšeničnog brašna, a mogao bi, nakon predstavljanja 2021. godine, biti jednim od glavnih sastojaka mnogih prehrambenih proizvoda.

Kako se proizvodi?

Postupak proizvodnje Soleina ne ispušta suvišan ugljik, dapače koristi stakleničke plinove kako bi se proizvela hrana. Uzima CO2 iz zraka, a zatim ga kombinira s vodom, manjom dozom hranjivih tvari i vitaminima. Pomoću 100 posto obnovljive solarne energije, koju koristi od partnerske tvrtke Fortum, nakon toga pokreće prirodni proces fermentacije sličan onome pomoću kojeg se, primjerice, proizvodi kvasac.

Solar Foods tvrdi da je ovakva proizvodnja proteina “oslobođena poljoprivrednih ograničenja” jer finalni proizvod ne ovisi o obradivoj zemlji, količini padalina ili povoljnim vremenskim prilikama.

Ako ste pomislili da se radi o takozvanom prodavanju magle, odnosno o promociji neozbiljne kompanije, treba napomenuti da ova tvrtka već surađuje s Europskom svemirskom agencijom (ESA) na razvoju hrane za proizvodnju i potrošnju izvan našeg matičnog planeta, a sama ideja iza Soleina dolazi od NASA-e, svemirske agencije koja također vidi potencijal u razvoju tehnologije proizvodnje hrane na područjima čiji klimatski uvjeti onemogućavaju konvencionalnu poljoprivredu.

Blagodat za problem globalnog zatopljenja

Već je mnogima poznato koliki utjecaj ima industrija proizvodnje mesa (govedine, peradi, svinjetine i ribe) na naš planet. Ona je jedan glavnih pokretača klimatskih promjena, zagađenja okoliša, gubitka staništa za divlje životinje i nastanka bolesti otpornih na antibiotike. Uzrokuje sječu prašuma zbog ispaše stoke, zagađenje prilikom tvorničkog uzgoja stoke i biljaka, poremećaj prirodnog lanca prehrane i pretjeranu upotrebu antibiotika kod životinja.

Stoga industrija proizvodnje proteina dobivenog iz dva obnovljiva izvora, CO2 i sunčeva svjetlost, može istodobno smanjiti uništavanje našeg planeta i ponuditi dugoročno rješenje za jednu od najosnovnijih prehrambenih potreba.

Hrana za boravak u svemiru

Osim za prehranu velikog broja ljudi, Solein je savršena hrana za svemirska putovanja, piše ESA.

Naime, spremnik za proizvodnju proteina može biti u formi malenog i laganog uređaja pomoću kojeg se može proizvoditi hrana u svemiru. Putovanje na Mars, primjerice, traje nekoliko mjeseci te je za uspješnu kolonizaciju tog planeta, potrebna mogućnost proizvodnje hrane prilikom putovanja prema njemu, boravka na Crvenom planetu i putovanja natrag na Zemlju.

“Naša metoda proizvodnje proteina nastala je iz želje da se hrana proizvodi na ekološki prihvatljiviji način, bez korištenja poljoprivredne površine”, rekao je izvršni direktor tvrtke Solar Foods, Pasi Vainikka.

“Naš koncept ne ovisi o poljoprivredi, vremenu ili klimi i omogućuje učinkovitu i jeftinu proizvodnju hrane sa solarnom energijom bilo gdje; bilo u pustinji ili u svemiru“, dodao je.

Kimmo Isbjörnssund, direktor ESA-inog centra BIC u Finskoj, smatra da mada su klimatski uvjeti na Marsu vrlo različiti od onih na Zemlji, kako tamo ipak ima dovoljno sunčeve svjetlosti i ugljičnog dioksida za proizvodnju ovog tipa proteina.

“Ova nova tehnologija proizvodnje hrane omogućuje njenu proizvodnju i u zatvorenim prostorima. Smatramo kako su svi sastojci potrebni za korištenje ove nove tehnologije dostupni i na Marsu“, kazao je Isbjörnssund.

Dolazak na tržište

Kompanija Solar Foods planira 2021. godine plasirati Solein na tržište i proizvoditi dva milijuna obroka godišnje. Vjeruje da bi prihodi do 2023. mogli narasti i do 1,2 milijarde dolara.

Smatra da bi do 2050. mogla nahraniti 9 milijardi ljudi, u sklopu tržišta proteina koje vrijedi oko 500 milijardi dolara.

Sam projekt je započeo 2018., a ove godine predviđaju postizanje tri stvari: predstavljanje Soleina, pokretanje postupka odobrenja EU koji potvrđuje sigurnost te namirnice i objavljivanje planova za izgradnju tvornice koja bi mogla proizvesti 1.000 metričkih tona Soleina, odnosno 500 milijuna obroka godišnje.