Naslovnica Društvo Situacija je dramatična! Moramo spašavati SKB Mostar

Situacija je dramatična! Moramo spašavati SKB Mostar

U priopćenju SKB-a Mostar kojeg potpisuje ravnatelj Ante Kvesić spominju se sredstva koja nisu ni približno dovoljna da sve u bolnici funkcionira. – Napominjemo da je u protekloj 2018. godini, Vlada HNŽ-a osigurala 97.916,67 KM, a u 2019. još 195.833,30 KM, dok je ZZO HNŽ za 2019. godinu osigurao 155.173,37 KM i ZZO ZHŽ-a 255.000,00 te ukupno povećanje iznosi 606.006,67 KM na mjesečnoj razini. Tako osigurana sredstva predstavljaju nešto malo više od 50 posto potrebni sredstava za dosljednu primjenu Kolektivnih ugovora, bez povećanja koeficijenata složenosti od 0,30 koje moramo obračunati za plaće za mjesec srpanj 2019. godine i dalje. Zbog navedene situacije je SKB Mostar prvo polugodište 2019. poslovala s gubitkom u iznosu od 3.686.977,00 KM – piše u priopćenju.

Slijedom navedenog izvještavaju da SKB Mostar neće moći isplatiti plaće za mjesec srpanj i dalje dok se ne osiguraju sredstva za isplatu. – Svjesni svih mogućih posljedica pozivamo Vas da nam pomognete i da osigurate dodatna sredstva kako ne bi remetili isplatu plaća, redovni rad i kupuno poslovanja SKB Mostar. Ne možemo i ne želimo biti jedini u cjelokupnom lancu koji će preuzeti odgovornost zbog navedene situacije te napominjemo da se ovdje više ne radi o ugroženom redovnom poslovanju, nego i o eventualnoj nemogućnosti pružanja zdravstvenih usluga našim pacijentima/osiguranicima – stoji u priopćenju koje potpisuje ravnatelj Ante Kvesić, a koje je adresirano i na predsjednika hrvatskog naroda u BiH Dragana Čovića kojem, kako stvari stoje, sad predstoji misija spašavanja i bolnice.

Navedena je i činjenica da SKB-u Mostar predstoji blokada računa od strane porezne uprave ako se ne plate sva zaostala dugovanja na temelju javnih prihoda. – Nadalje zaprimili smo dopis Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a upućen Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije u kojem isti navode da ne mogu osigurati dodatna sredstva za postupanje po kolektivnom ugovoru – stoji u priopćenju ravnatelja Kvesića.

 

Grude.com