Naslovnica Društvo Foto,Video: Prate imigrante i prijavljuju ih policiji: ‘Ne damo im Sloveniju’

Foto,Video: Prate imigrante i prijavljuju ih policiji: ‘Ne damo im Sloveniju’

Blaž Zidar iz sela Radovica u Sloveniji ima ženu i šestero djece, svi su prošli obuku iz borilačkih vještina. Svaki dan iza 15 sati obiteljski kreću na neslužbenu ophodnju šumom, u kojoj prate tragove migranata…

Radimo to jer volimo svoju državu! Nismo je imali nikad u povijesti, zar ćemo je sad, kad je napokon imamo, dati migrantima?! Nećemo.

Kaže to Blaž Zidar (47) iz sela Radovica u Sloveniji u kojem, na kilometar od granice s Hrvatskom, živi 280 stanovnika. Zidar, podrijetlom iz Gorskog kotara, umirovljeni je vojnik. Ima ženu i šestero djece, svi su prošli obuku iz borilačkih vještina. Svaki dan iza 15 sati obiteljski kreću na neslužbenu ophodnju šumom, u kojoj prate tragove migranata i prijavljuju ih policiji. Pridružile su im se još neke obitelji u selu. Sukoba s migrantima nisu imali.

– Dosad smo otkrili i prijavili šest ‘komada’. Mislim da policija ne radi dobro svoj posao. Zato stražarimo sami. Povezali smo se s ostalim grupama po Sloveniji koje rade isto. Krajem mjeseca ćemo se sastati sa Štajerskom stražom – kaže Zidar. Straža je neformalna organizacija koja u šumi kraj Rogaške Slatine ima vojnu obuku. Na čelu joj se nalazi Andrej Šiško, početkom ove godine osuđen na osam mjeseci zatvora zbog poticanja na nasilnu promjenu ustavnog poretka. Pušten je jer je u pritvoru bio od rujna prošle godine.

Andrej Šiško, foto: Delo

Šiško, nekadašnji vođa navijača tamošnjeg nogometnog kluba, kontroverzna je figura ‘krajnje desnice’ koji je medijski eksponiran već niz godina, a pojavljivao se i na televizijskim ekranima kao jedan od kandidata za predsjednika države. Šiško je lani digao Sloveniju na noge objavivši na društvenim mrežama snimku mimohoda više desetaka muškaraca, lica skrivenih iza crnih kapuljača s oružjem.

   

Obuku Straže u šumi je snimilo slovensko Delo.

– Predsjednik izražava veliku zabrinutost zbog postojanja spomenute naoružane skupine koja bi po tvrdnjama njenog vođe Andreja Šiška osiguravala mir i red u državi i nadzirala granicu. To je potpuno neprihvatljivo – priopćili su tada iz ureda slovenskog predsjednika.

Reagirao je tada i tehnički premijer Miro Cerar izjavivši da je spomenuti događaj ‘apsolutno nedopustiv’, te da skupina iz Maribora tako ‘bespotrebno potiče strahove i širi mržnju’.

Slovenija je sigurna država, a policija i vojska vrlo dobro obavljaju svoj posao, kazao je Cerar.

– Vježbali su u dvije grupe, njih 45, simulirajući napad i obranu. Koriste zračne puške i replike pravih pušaka na plastične metke. Promatrajući ih, to može izgledati zabavno. Okupljanje je prijavljeno slovenskoj policiji, ali meni kao državljaninu Slovenije smeta činjenica da u tri dana vježbe policija tamo nije ni jednom došla vidjeti što se događa – rekao je Novica Mihajlović, novinar Dela.

Koja je svrha obuke u šumi, nije poznato. Prošle su godine imali vježbu na Pohorju, sakriveni pod kapuljačama, s puškama i sjekirama u rukama.