Naslovnica Zanimljivosti Vrhunac toplinskog vala, danas će biti najtopliji dan u ovoj godini

Vrhunac toplinskog vala, danas će biti najtopliji dan u ovoj godini

Već danima se najavljuje toplinski val koji će zahvatiti region. Iza nas je njegov drugi, ali ne i najtopliji dan. Naime, prema prognozama meteorologa i meteoservisa, vrhunac toplinskog vala bit će danas.

Ovog ponedjeljka će se temperature penjati i do 40°C, a upravo zato je za područje Hrvatske izdano najviše, crveno upozorenje europskog sustava upozorenja od vremenskih nepogoda, Meteoalarma. Osim za Hrvatsku, crveni Meteoalarm je na snazi i za područje BiH oko Mostara gdje će temperature također dosegnuti 40°C.

vrucina

Vrhunac toplinskog vala stiže danas

Najviša zabilježena temperatura prema podacima DHMZ-a jučer je izmjerena u Kninu u 15 sati i iznosila je 38,8°C. U isto vrijeme u Pločama je bilo 37,6°C, a u Grudama 36,5°C. Ipak danas će biti još toplije pa će temperatura mjestimice dosezati i 40°C.

DHMZ javlja kako će danas biti sunčano i u većini krajeva vrlo vruće. U unutrašnjosti će puhati slab, na istoku i umjeren jugoistočni vjetar, a na Jadranu sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

Najniža jutarnja temperatura kretat će se od 18 do 22, u gorju niža, a na Jadranu od 23 do 27°C. Najviša dnevna kretat će se između 34 i 39°C.

tropske-vrucine-ilustracija11

Prema podacima DHMZ-a, vrhunac toplinskog vala bit će danas.

“Vrhunac toplinskog vala je danas, temperature će biti više nego jučer. Očekuje nas najtopliji dan u ovoj godini. Već su četiri mjesta imala su najvišu godišnju temperaturu”, rekla je Mazzocco Drvar za Index.

Temperature bi mogle doći jako blizu 40 stupnjeva. U centru Zagreba temperatura će ići i do 38 stupnjeva, kao i u Karlovcu i Slavonskom Brodu. Knin je jučer mjerio 39, Ploče i splitski aerodrom 38, zadarski aerodrom 37, a Komiža i Šibenik 36 stupnjeva. Primjerice, u Mostaru u BiH izmjereno je 40 stupnjeva.

Kako je napomenula Mazzocco Drvar, ovo je posljednji toplinski val ove godine. Ljetnog vremena će i dalje biti, ali stiže zahlađenje.

vrucine-pakao-09072017

Na snazi crveni meteoalarm

Za najveći dio zemlje za danas je na snazi crveni meteoalarm, dok je za ostatak zemlje na snazi narančasti meteoalarm. Na snazi su zbog toplinskog vala i iznimno visokih temperatura. Kada pogledamo meteoalarm za ostatak Europe, vidimo da će vrijeme danas biti najopasnije u Hrvatskoj. Osim Hrvatske, i dio BiH na području oko Mostara je pod crvenim meteoalarmom i to zbog temperatura koje će se kretati do 40°C.

vrucina

I meteoservis Severe Weather Europe javlja o nadolazećem toplinskom valu koji će pogoditi južni dio središnje Europe te područje Balkana. Pišu kako se radi o kratkotrajnom toplinskom valu tijekom kojeg će temperature porasti do 40°C. Prognoziraju kako će ponedjeljak donijeti najviše temperature, ali i kako će od utorka hladna fronta donijeti hladnu zračnu masu s alpskih predjela na sjever Balkana.

 

Index.hr