Naslovnica Život Grad u kojem nitko nije umro 69 godina

Grad u kojem nitko nije umro 69 godina

Osim što nosi titulu najsjevernijeg naseljenog grada na svijetu, norveški grad Longierbajen, koji se nalazi na Svalbardu, poseban je po još nečemu.

Naime, u njemu nitko nije umro već punih 69 godina, jer je umiranje zakonom zabranjeno.

Čak i ako ste cijeli život proveli u njemu, ako vam se dogodi da obolite i bolest je u terminalnoj fazi, morat ćete da odete sa otoka i da smrt dočekate na nekom drugom mjestu. Ako se, ipak, nekako dogodi da iznenada umrete, vaše tijelo će biti hitno spremljeno i nećete biti sahranjeni na otoku, prenose strani mediji.

Ako mislite da je ovo zaista bizaran zakon, u pravu ste, ali iza njega stoji veoma bitan razlog – zaštita ostalih stanovnika.

Davne 1950. godine otkriveno je da se tijela koja su sahranjena na gradskom groblju ne raspadaju, zbog toga što je tlo stalno smrznuto, a kao rezultat toga – virusi u leševima mogu preživjeti i postoji rizik od budućih zaraza.

Iako ovo zvuči kao scenario za horor film, nešto slično se dogodilo na sjeveru Sibira, gdje je došlo do epidemije antraksa 2016. godine. Tom prilikom su se uzrokom zaraze smatrala tijela divljih životinja koja su se nalazila u smrznutom tlu, koje se prilikom naglog porasta temperature otopilo. Tada je jedna osoba umrla, a još 90 je završilo u bolnici.

Također, otkriveno je da se virus španjolske gripe još uvijek nalazi u tijelima ljudi koji su umrli početkom prošlog stoljeća, a posljednja osoba zaražena tom bolešću u ovom norveškom gradu umrla je 1917. godine.