Naslovnica Najave Accuweather objavio sezonsku prognozu za predstojeću jesen

Accuweather objavio sezonsku prognozu za predstojeću jesen

Nakon dva rekordna toplinska vala tijekom ljeta topla razdoblja u nadolazećim mjesecima bit će ograničenog vijeka te će u mnogim europskim regijama kiša i oluje biti učestale, analizira AccuWeather.    

Oluje rano u Velikoj Britaniji i Irskoj 

Dijelovi Britanskog otočja već su doživjeli jesen u prvoj polovici kolovoza uslijed kiša i vjetrova koji su regiju pogodili u nekoliko navrata.

Kako jesen bude napredovala, povećavat će se opasnost od velikih oluja u Velikoj Britaniji i Irskoj.

Njihov utjecaj osjetit će se i južnije, od sjevera Francuske do Nizozemske i Danske, te će sa sobom donijeti i mogućnost nestanka struje, probleme u prometu, kao i rizik od poplava.

“Svaka oluja do koje dođe mogla bi nanijeti veliku štetu manjem području. Problem s olujama u ovako ranoj fazi je to što je lišće još na granama drveća, što može negativno utjecati na promet”, rekao je meteorolog AccuWeathera Tyler Roys.

Uz to, područje od sjevera Francuske do Britanskog otočja moglo bi se suočiti s tropskim olujama iz smjera Atlantskog oceana u razdoblju od rujna do listopada.

“Jesen će biti vlažnija nego što je uobičajeno”, izjavio je meteorolog AccuWeathera Alan Reppert.

Unatoč tome ovaj dio Europe iskusit će i razdoblja sunčanog vremena s temperaturama i višima od prosječnih, pri čemu valja istaknuti da se novi toplinski valovi ne očekuju.

Vrućine se nastavljaju na Pirenejskom poluotoku   

Španjolska i Portugal mogu očekivati natprosječno vruće vrijeme u jeseni koja dolazi iako se ni najveće vrućine u rujnu neće moći mjeriti s ljetnim toplinskim valovima, pri čemu valja istaknuti da bi se topla jesen mogla proširiti i na jug Francuske.

Opasnost od šumskih požara tako će se nastaviti i tijekom rujna, dok se tek u listopadu očekuje prodor oluja iz smjera Atlantika.

Listopad i studeni donijet će za ovu europsku regiju blagotvorne kiše, a ne treba isključiti opasnost od poplava.

“Pljuskovi će uvelike smanjiti opasnost od šumskih požara”, ističe Reppert.

Ugodno toplo vrijeme od Francuske do Poljske  

Nakon ljeta obilježenog rekordnim toplinskim valovima, područje Europe od Francuske do Poljske i Slovačke može očekivati podnošljivu jesen koja će biti suha, ali bez prevelikih vrućina.

Iako će temperature biti više od prosječnih, vrijeme u rujnu i listopadu uglavnom će biti ugodno.

Pariz, Berlin i Varšava tako mogu očekivati temperature više od 20°C u rujnu, blagi pad temperatura u listopadu te značajan pad uzrokovan prodorom hladnog zraka iz Rusije tek u studenome, pri čemu ne treba isključiti mogućnost prvih snježnih pahulja.

Toplo vrijeme moglo bi početkom jeseni uzrokovati suše i time negativno utjecati na poljoprivredu u Francuskoj i Njemačkoj, dok se u Poljskoj i Češkoj očekuje vrijeme koje će pogodovati poljodjelstvu.

Kišovito vrijeme u Italiji i na Balkanu povećat će opasnost od poplava  

Kišovite epizode kakve su se mogle vidjeti u Italiji i na Balkanu tijekom ljeta nastavit će se i ujesen, pri čemu će i u rujnu često dolaziti do grmljavinskog nevremena, što može povećati opasnost od poplava.

Kako jesen bude odmicala, ta opasnost će se smanjivati iako će i listopad i studeni obilovati kišom.

Temperature će se diljem Balkana kretati oko prosjeka ili čak niže, pri čemu u gorskim predjelima može doći i do snijega.

“Vrijeme hladnije od prosječnog za ovo doba godine moglo bi negativno utjecati na poljoprivredu i aktivnosti na otvorenom”, rekao je Roys.

Ledeni val pogodit će istok Europe 

Za razliku od većine europskog kontinenta koji može očekivati temperature više ili u rangu prosječnih, istok Europe može očekivati brži prelazak na vrijeme nalik zimskom.

Jesen će u početku biti blaga, no prodori hladnog zraka bit će sve intenzivniji kroz listopad i studeni.

Hladan zrak bit će popraćen kišom, ponajviše u Ukrajini.

Već u studenome mogu se očekivati natprosječne količine snijega na području od baltičkih zemalja do Bjelorusije i Ukrajine, pri čemu će vrijeme biti nalik prosincu i siječnju i kao takvo poslužiti kao uvod u dugu zimu.

Index.hr