Naslovnica Istaknuto MEĐUGORJE: Ugostiteljima produžuju, a trgovcima skraćuju radno vrijeme

MEĐUGORJE: Ugostiteljima produžuju, a trgovcima skraćuju radno vrijeme

Hoćemo li razvijati turizam skraćivanjem radnog vremena, zabranama, kaznama i represijom ili ćemo usmjeriti snage u osmišljavanje dodatnih turističkih sadržaja i programa…, pitaju se u Udruzi proizvođača i trgovaca suvenira u HNŽ-u.

Nakon što smo prošle godine pisali o nezadovoljnim članovima Udruge proizvođača i trgovaca suvenira u HNŽ-u, zbog odluke OV-a Čitluk o skraćenom radnom vremenu za proizvođače i trgovce suvenira u Međugorju, izgleda kako i dalje nema pomaka u rješavanju ove situacije.

Naime, na sjednici održanoj 8. lipnja 2018. godine, Općinsko vijeće Čitluk donijelo je odluku o radnom vremenu trgovačkih i obrtničkih radnji, kao i ugostiteljskih objekata na području općine Čitluk.

Ponovna reakcija

Odlukom je, između ostalog, propisano da trgovine za promet duhanskih proizvoda, novina i časopisa te suvenirske radnje i trgovine tekstilom i obućom, na području naseljenih mjesta Međugorje i Bijakovići, kao i obrtničke radnje – zlatarnice i pekarnice mogu poslovati od 6 do 23 sata tijekom ljetnih mjeseci.

Kada je riječ o radnom vremenu nedjeljom, a tijekom ljetnog računanja vremena, spomenutim trgovinama te suvenirskim i obrtničkim radnjama dopušten je rad od 7 do 18 sati, dok je tijekom zimskog računanja vremena dana dopušten rad od 7 do 17 sati.

Ovakva odluka izazvala je negodovanje u Udruzi proizvođača i trgovaca suvenira u HNŽ-u, jer, kako ističu, prilikom njezinog donošenja nisu konzultirani subjekti na koje se ona izravno odnosi.

Dok se ugostiteljskim objektima, restoranima i barovima radno vrijeme produžava za blagdane i uočnice blagdana, zbog većeg dolaska hodočasnika, trgovcima religijskih suvenira i predmeta za molitvu se skraćuje i na taj način ih se izravno diskriminira i onemogućava u njihovom radu.

Razlog zbog ponovne reakcije, koju su odlučili iznijeti u našem listu, je i nedavna samovoljna odluka načelnika općine Čitluk Marina Radišića o radnom vremenu trgovačkih i obrtničkih radnji, kao i ugostiteljskih objekata na području općine Čitluk, na blagdan Velike Gospe.

Sukladno odluci, radno vrijeme je određeno kao i nedjeljom, ali samo za trgovačke radnje, dok je dopušten nesmetan rad ugostiteljskih objekata i pansiona u kojima se vrši nelegalna i neregistrirana prodaja suvenira.

Traže izmjenu odluke

-Ogorčeni smo činjenicom što smo na ovaj blagdan, tijekom kojeg je Međugorje bilo prepuno hodočasnika, morali poslovati skraćeno, dok su oni koji posluju ilegalno „bez problema“ mogli raditi. Tako je tijekom cijele godine. Žalosno je što općinska vlast ima diskriminirajući odnos prema nama, dok se prema onima koji rade nezakonito, koji prodaju suvenire na improviziranim štandovima u blizini crkve te u pojedinim hotelima i pansonima, ne provode nikakve mjere, kazali su iz Udruge proizvođača i trgovaca suvenira u HNŽ-u.

Udruga, naime, traži izmjenu, tj. da su uvede radno vrijeme od 7 do 23 sata tijekom ljetnog računanja vremena, a tijekom zimskog razdoblja od 7 do 22 sata.

-Mi obavljamo „tihu“ djelatnost kojom se ni na koji način ne narušava javni red i mir, za razliku od „bučne“ djelatnosti ugostiteljskih objekata. Hoćemo li razvijati turizam skraćivanjem radnog vremena, zabranama, kaznama i represijom ili ćemo usmjeriti snage u osmišljavanje dodatnih turističkih sadržaja i programa…, pitaju se u Udruzi.

Očekuju kako će konačno doći do rješenja ovog, za njih velikog problema, zbog kojeg su protekle godine bili primorani platiti drastične kazne.

Kazne su im pristigle zbog toga što su u znak prosvjeda, a ne želeći gubiti svoje stalne kupce, poslovnice nekoliko puta nedjeljom bile otvorene i poslije 18 sati.