Naslovnica Politika Mektiću primi ih kući! Teroriste ISIL-a želi smjestiti u Hercegovinu

Mektiću primi ih kući! Teroriste ISIL-a želi smjestiti u Hercegovinu

Teroristi Islamske države koji su državljani Bosne i Hercegovine trebali bi se uskoro vratiti u BiH.

Zbog toga je između ministra sigurnosti te zemlje i njegova zamjenika izbio sukob oko toga gdje će se smjestiti te osobe.

Ministar tvrdi da će biti smješteni kod Mostara, njegov zamjenik to odbacuje.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić prvo je najavio da će se državljani BiH koji su se borili na strani terorističke organizacije Islamske države smjestiti u Readmisijski centar Salakovac kod Mostara po svom povratku iz Sirije i Iraka. No njegov zamjenik Mijo Krešić tvrdi da je to nemoguće.

“Objekt u Salakovcu apsolutno nije prihvatljiv za smještaj ovih osoba. Većina njih je sudjelovala na stranim ratištima i borila se u redovima terorističkih organizacija”, rekao je Krešić u izjavi za medije u Mostaru.

Ministar Mektić je u izjavi za sarajevski Dnevni avaz rekao kako vlasti BiH očekuju povratak između 25 i 30 osoba podrijetlom iz BiH koje se trenutačno nalaze u zarobljeničkim kampovima pod nadzorom Kurda ili savezničkih snaga, te da je moguć njihov privremeni smještaj u prihvatnom centru u Salakovcu kod Mostara.

Mektićev zamjenik pak tvrdi kako Readmisijski centar Salakovac kod Mostara nije namijenjen za takve osobe te da osobe koje su se pridruživale stranim vojnim i terorističkim organizacijama ne mogu izbjeći odgovornost ili se slobodno kretati bez nadzora.

“Moraju biti procesuirani”

“Oni po povratku u BiH moraju biti procesuirani. Ne može se dogoditi da budu bilo gdje izvan nadzora. Ovdje se ne radi o bilo kakvoj readmisiji ovih osoba jer mi nemamo potpisane sporazume s Irakom i Sirijom”, istaknuo je zamjenik ministra sigurnosti BiH.

On je dodao kako neće biti dopušteni jednostrani potezi kakav je bio i prošle godine prigodom smještaja ilegalnih migranata u centar koji za to nije namijenjen.

“Nije dobro da pojedini dužnosnici s trenutačnih pozicija izvode jednostrane poteze. Ne želim nikako da se ponovi situacija u Salakovcu od prije godinu dana kada se izvan svake procedure izmjestio određeni broj ilegalnih migranata”, pojasnio je Krešić.

Vijeće ministara već mjesec i pol radi na uspostavi posebnog koordinacijskog tijela koje bi se bavilo povratkom osoba trenutačno smještenih u kampovima u Siriji i Iraku.

25 do 30 osoba

Vlasti BiH potvrdile su identitet između 25 i 30 osoba koje su boravile u Siriji i Iraku i povezane su s islamističkim terorističkim organizacijama, a sada u izbjegličkim ili zarobljeničkim kampovima čekaju na povratak u BiH, potvrdio je ministar sigurnosti BiH Mektić, a prenio u srijedu sarajevski Dnevni avaz.

Mektić je kazao kako među tih 25 do 30 državljana BiH ima onih koji su u Siriji i Iraku ratovali u redovima islamističkih terorističkih skupina, no u broj su uračunati i članovi njihovih obitelji odnosno supruge i djeca. Mektić je time demantirao nagađanja kako na povratak u BiH u Siriji i Iraku čeka najmanje stotinjak osoba.

 

Hercegovački portal