Naslovnica Društvo Roditelji se razveli i otišli, a u kući ostalo maloljetnik bez vode,...

Roditelji se razveli i otišli, a u kući ostalo maloljetnik bez vode, struje. Nitko ga nije poveo

Sedamnaestogodišnjak s istoka Hrvatske tri mjeseca je živio sam u kući bez struje, vode i grijanja jer ga nijedan od roditelja nakon razvoda nije poveo sa sobom.

Prvo je otišla majka, a godinu kasnije odselio se i otac, piše “Jutarnji”. Ostavili su dvoje djece. Mlađe dijete je otišlo kod bake, a srednjoškolac je ostao sam. Zbog grubog zanemarivanja dužnosti podizanja i odgoja djece, policija je državnom odvjetništvu prijavila 40-godišnjeg oca te 39-godišnju majku.

Kako tvrde dobro upućeni, roditelji su doživjeli novčani krah, nakon čega je majka odlučila trbuhom za kruhom otići u stranu zemlju. Nakon što se vratila kući, uslijedio je razvod.

Sporazumno je odlučeno da sin ostane živjeti s majkom, dok je kćerka školarka pripala ocu. Majka se ubrzo nakon toga odselila u stranu zemlju, gdje je zasnovala novu obitelj. Našla je novog supruga s kojim je dobila dijete. A sin, koji joj je bio dodijeljen, otišao je živjeti s ocem i sestrom. Majka za djecu u Hrvatskoj, kako se otkrilo istragom, više nije pitala.

Život s dvoje djece u kući u kojoj mu se raspao brak ni otac nije mogao dugo podnijeti. I on je, prije otprilike godinu, napustio dom, ostavivši dvoje maloljetne djece u kući da vode brigu sami o sebi. I on je pronašao novu ljubav.

-U tom vremenu otprilike, kad se naš susjed odselio negdje od djece, djevojčica je otišla živjeti kod bake. Mislili smo da je s njom otišao i njen brat. Dečkića smo znali viđati u ulici, ali smo uvijek mislili da dolazi po stvari koje im trebaju. U toj kući, znate, već godinu sigurno nema osnovnih uvjeta za život, počevši od struje, vode i grijanja.

-Tek smo naknadno otkrili, kad su se neke osobe iz institucija tu raspitivale, da je dečko mjesecima živio zapravo sam. To je za svaku osudu. Nadam se da su djeca sada zbrinuta i na sigurnom. Da su nas pitali za pomoć, sigurno bi im cijela ulica pomogla – izjavila je za “Jutarnji” jedna susjeda.