Naslovnica Zanimljivosti Hrvatski klimatolog otkrio što nas čeka! Jesu li razorni uragani mogući i...

Hrvatski klimatolog otkrio što nas čeka! Jesu li razorni uragani mogući i u Hrvatskoj?

Klimatolog prof. dr. sc. Branko Grisogono je u intervjuu za HRT rekao kako postoje prognoze koje pokazuju da će se zbog otapanja polova razina mora podići od 60 centimetara do preko jednog metra, što je jako važno za obalu u mjestima kao što su Ston, Mali Lošinj, Krapanj, Olib, Silba itd.

 

Najsnažniji uragan u povijesti, Dorian doslovno je razorio Bahame. Uništio je 13 tisuća domova i odnio pet života. Grisogono tvrdi da je sezona najvećih uragana tek počela te dodao kako su na ovom području gdje hara Dorian niske obale, osjetljive na visoke valove koji će sada doći.

Govorio je i o klimatskim promjenama i kakav je njihov utjecaj na Jadran. “Kada uragan prolazi preko kopna svojim centralnim dijelom, onda imamo dva naleta. Gradnja kuća na Bahamima je “mekana”. Ne može se bitno utjecati na uragane, oni nastaju prirodnim procesom“, potvrdio je klimatolog.

“Uragani koji se javljaju u srednjem Atlantiku, oni se već počinju stvarati od zapadne obale Afrike u tzv. istočnim valovima te dolazi do neravnoteže između podloge, odnosno jako toplog oceana, donje atmosfere i gornje atmosfere, odnosno stratosfere. Tu je velika razlika u temperaturama”, istaknuo je i dodao kako bi tek jedan od tisuću nukleusa mogao postati uragan.

“Geoinženjering je još predaleko da bismo mogli utjecati na uragane. Mi danas znamo da su uragani osjetljivi na klimatske promjene, ali detalji se ne znaju,” rekao je Grisogono te dodao, “u Jadranu se pojavljuju pijavice koje nisu u nikakvom srodstvu s uraganima. One se javljaju pri jakim kumulonimbusnim oblacima, kada se pojavi jako vrtloženje u zraku, a to je puno manja skala vremenski i prostorno”.

“Na ovom području još nam ostaje bura i jugo, ali ne znamo hoćemo li imati više ili manje pijavica. Ima pokazatelja da se vrijeme intenzivira na širem području Hrvatske, uključujući i Jadran”, naglasio je Grisogono . Dodao je kako se mijenja opća cirkulacija atmosfere, tako da svoj utjecaj imaju Alpe, Apenini, oblik Jadrana kao izloženog bazena.

“Podizanje svjetskog mora utječe i na Jadran, tako da se javljaju nagle promjene, kada se tzv. morski uspori sinkroniziraju s običnim ciklonima što prolaze preko Jadrana. Jadransko more je ove godine bilo iznad prosječno toplo i većina mjerenja pokazuje da idemo u jednu od najtoplijih godina u Hrvatskoj”, zaključio je.