Naslovnica Zanimljivosti Vozači u BiH duguju milijune maraka za prometne prekršaje, Tuzlak dužan 51.484...

Vozači u BiH duguju milijune maraka za prometne prekršaje, Tuzlak dužan 51.484 KM

Milijuni maraka od naplate kazni za prometne prekršaje svake godine pune proračune u našoj zemlji, dok jednako toliko vozači duguju za prometne kazne. Ukupan dug vozača u BiH za prometne prekršaje iznosi blizu 60 milijuna KM među kojima je i jedan Tuzlak s dugom od 51.484 KM.

 

Prema podacima Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA BiH), vozači u FBiH duguju gotovo 36,5 milijuna KM, a u RS-u 19,6 milijuna KM za prometne prekršaje.

Porezne uprave svake godine imaju pune ruke posla kada je riječ o prinudnim naplatama neplaćenih prekršajnih naloga, uključujući i kazne za prometne prekršaje.

Iz Porezne uprave RS-a govore kako u postupku naplate poduzimaju nekoliko mjera, a to su blokada računa, obustave osobnih primanja, pljenidba gotovine, pljenidba pokretnih stvari, zapljena potraživanja poreznog obveznika, kao i upis hipoteka s nepokretnom imovinom.

Kada je riječ o FBiH, najviše kazni za prometne prekršaje u ovoj godini naplatilo je MUP Sarajevske županije u iznosu od 4.922.044 KM. Na jedinstveni račun Sarajevske županije od uplate novčanih kazni za prekršaje prošle godine uplaćeno je 6,8 milijuna KM, piše Klix.ba.

Milijune maraka naplatio je i tuzlanski MUP.

“U 2018.godini po osnovu novčanih kazni naplaćeno je 3.806.309 KM, dok je od siječnja do srpnja 2019. naplaćeno 2.388.412 KM. Najveće pojedinačno dugovanje evidentiranih prekršitelja u registru novčanih kazni je u iznosu od 51.484 KM”, saznaje se iz MUP-a Tuzlanske županije.

Od siječnja do kolovoza ove godine MUP USŽ naplatio je 835.592 KM od kazni sa prometne prekršaje, dok je prošle godine naplatio 2,4 milijuna KM.

“Prema posljednjim evidencijama jedan od građana na području općine Bihać ima neizmirenih novčanih dugovanja po osnovu prekrašaja oko 11.000 KM”, rekli su iz MUP-a USŽ.

Iz Ureda policijskog komesara MUP-a BPŽ govore kako su ove godine naplatili 133.428 KM od prometnih kazni, dok su uplate za prošlu godinu iznosile 243.552 KM.

“Najveći dužnik po osnovu neplaćenih kazni za prometne prekršaje duguje 8.257 KM”, kažu iz MUP-a BPŽ.

Najčešći prometni prekršaji koje čine vozači u BiH odnose se na vožnju u alkoholiziranom stanju i prekoračenje dozvoljene brzine kretanja vozila.