Naslovnica Crkva Nadbiskup Rino Fisichella o Mladifestu: Impresionirao me broj mladih s krunicom u...

Nadbiskup Rino Fisichella o Mladifestu: Impresionirao me broj mladih s krunicom u ruci

Sveta Stolica prati Međugorje s velikim zanimanjem. I tako, otkako je papa Franjo prije nekoliko mjeseci dopustio službena hodočašća u Međugorje, poziv papinskog izaslanika primio sam s posebnim zadovoljstvom.

 

Kao što je poznato, ogranak Nove evangelizacije ima pastoralnu odgovornost za svetišta u svijetu. Iako Međugorje još nije priznato kao svetište, ono je ipak odredište milijuna hodočasnika svake godine. A budući da je na nama i odgovornost za hodočašća, poziv za sudjelovanje sam primio i s velikom zahvalnošću, jer mi je on omogućio doći ovdje.

No, prije svega, moj dolazak ovdje je daljnji korak u procjenjivanju i razmatranju prisutnosti milijuna hodočasnika, a posebno u ovoj situaciji, toliko mnogo mladih, kazao je predsjednik Papinskog vijeća za novu evangelizaciju nadbiskup Rino Fisichella u intervjuu za Glasnik mira nakon Festivala mladih, kada je prvi put posjetio Međugorje.

I njega je, kako je i sam priznao kao i druge hodočasnike koji dolaze prvi put ”pogodila atmosfera molitve, i to je ono što Međugorje razlikuje od drugih mjesta gdje očekivano nalazite molitvu koja se odvija na mjestima ukazanja, u crkvama, ispred ikona Djevice ili svetaca”.

-Ovdje se, međutim, klima molitve proteže i dalje. Upečatljivo je kako hodočasnici svugdje hodaju s krunicom u ruci i mole se: hodajući cestom, dok se penju na brda, posvuda. Vjerujem da je ovo zaista jedan pozitivan pokazatelj, koji će se uzeti u obzir pri ocjenjivanju posebnosti Međugorja.

Također me vrlo impresionirala prisutnost tolikog broja mladih. Istina je da je ovo 30. jubilarni Festival mladih, ali mene se činilo kao da u malom opet proživljavam Svjetski dan mladih. Mislim da je ovo vrlo važan događaj koji definira Međugorje i u koji je uključeno dosta ljudi. Ne samo u prihvaćanju mnogobrojnih mladih hodočasnika, nego i u formaciji koja im se pruža. Molitveni sadržaj je obogaćen katehezom i dijalogom s tim mladim ljudima iz cijelog svijeta, i to je ta formacija koja je danas važna, posebno za Novu evangelizaciju, kazao je nadbiskup Fisichella naglasivši kako smo ”u ovoj novoj fazi evangelizacije pozvani ponovno otkriti smisao svog svakodnevnog života”.

-Svakako prvo mjesto pripada molitvi – ponovnom otkrivanju molitve – koja postaje i svoj vrhunac nalazi u euharistijskoj molitvi, a samim tim i u klanjanju Presvetom. Moram naglasiti da je ono što se dogodilo posljednje večeri Festivala zaista značajno! Nakon dva sata tako intenzivnog euharistijskog slavlja bili smo svjedoci velike tišine koju su naši mladi i naši svećenici, bilo ih je oko 800 svećenika, zadržali tijekom produženog razdoblja euharistijskog klanjanja.

Ti su elementi temelj kroz koji se ostvaruje Nova evangelizacija. U tom smislu volim se osvrnuti na papu Franju i jednu rečenicu koju je izrekao odmah na početku svoga pontifikata: „Nova evangelizacija se provodi na koljenima“. Stoga je ponovno otkrivanje ove klanjajuće dimenzije, ove dimenzije molitve, za nas zasigurno neizbrisiva točka: točka polazišta i točka temeljnog cilja!

Također ne smijemo zaboraviti da se kršćanski život izražava, tj. postaje vidljiv i u drugim trenutcima koji su podjednako valjani i koji potiču iz života molitve. Mislim prije svega na svjedočanstvo djelatne ljubavi (dobročinstva). Nikada ne možemo zaboraviti da su svetišta mjesta prihvata, u kojima se susreću različiti oblici siromaštva u svijetu, ne samo sociološka siromaštva, ona koja inače lako prepoznajemo.

Postoje i druga egzistencijalna siromaštva, prema kojima je svjedočenje djelatne ljubavi od temeljnog značenja jer ono karakterizira način kršćanskog stila života. Tada je potrebno komunicirati Vjeru, kako bi i drugi postali dionici našeg iskustva Vjere. Obično kažem da kao što smo sposobni napraviti geste dobrodošlice za one koji stignu u naša svetišta, tako bismo trebali biti jednako sposobni napraviti geste, pa čak i liturgiju, s kojima ćemo pozdraviti hodočasnika kad se vrati kući, kazao je nadbiskup Rino Fisichella koji je uz euharistijsko slavlje mladima držao i katehezu o smislu životu, koji leži u dopuštanju da budemo voljeni.

 

Ero.Tel