Naslovnica Društvo Vozaču iz Konjica migranti ušli u kamion dok je spavao, na kraju...

Vozaču iz Konjica migranti ušli u kamion dok je spavao, na kraju dobio kaznu od 42 000 kuna

Nevjerovatno iskustvo proživio je vozač iz Bosne i Hercegovine kojem su dok je spavao na odmaralištu Novska migranti ušli u kamion, a onda ga je zbog toga carina brutalno kaznila, piše Index.hr.

Vozač kamiona Samir Džigal krenuo je u utorak tegljačem iz Konjica u Bosni i Hercegovini prema Austriji. Prevozio je matice za autoindustriju i alate za bušenje. Razdužio je papire na bosanskohercegovačkom dijelu granice Stara Gradiška i preuzeo nove s konačnim odredištem u austrijskom Spilfeldu. Na hrvatskoj granici carinici su mu stavili sajlu s obilježjem carine, što je standardna procedura.

Nakon što je ušao u Hrvatsku, vožnju je nastavio autocestom A3 u smjeru Zagreba. Kada mu je tahograf pokazao da se dozvoljeno vrijeme za volanom bliži kraju, stao je kako bi napravio zakonom propisanu pauzu.

Kako je ispričao, kamion je zaustavio na odmorištu Novska.

-To je bilo negdje 15 minuta nakon ponoći. Parkirao sam kamion na odmaralištu da napravim pauzu. Prema pravilima, morao sam odmoriti do 9:15. Legao sam u kamion i zaspao. Oko 2:15 me nešto probudilo, primijetio sam da mi nešto klepeće na karoseriji. Izašao sam iz kabine i vidio tri migranta da stoje. Probudio sam kolegu vozača na parkingu da ne idem sam pred njih. Kada smo im se približili, ta trojica su pobjegli u šumu – ispričao je Samir.

Približio se kamionu i vidio da je sajla prerezana. Odmah je posumnjao da su migranti ušli u kamion i istog je trena nazvao policiju. Došla je granična policija iz Novske, a Samir im je rekao da sumnja da su u kamionu migranti.

Na policijsku uputu otvorio je stražnja vrata kamiona, a i on i policajci imali su što vidjeti. Unutra su bila četiri migranta. Nisu imali nikakve dokumente ni mobitele, priča Samir. Uspio ih je i fotografirati. Policija je migrante smjestila u policijski kombi, a Samir ih je zamolio da jave carini da je carinska sajla prerezana.

-Oko pet je došla carina, mobilna jedinica iz Zagreba. Rekli su mi da moram voziti za njima. Rekao sam da mi još uvijek nije isteklo zakonsko vrijeme za odmor, ali to ih nije zanimalo. Dovezli su me do Bregane – priča vozač.

U međuvremenu se u sve uključio vlasnik prijevozničke tvrtke Midhat Halilović.

-Odbili smo plaćanje i rekli da želimo na sud. Odvezli su nas na sud na Velesajam. Tamo su Samiru oduzeli putovnicu. Sutkinja je presudila da mora platiti 42.000 kuna, a kako se moraju platiti dvije trećine kazne, to ispada 28.000 kuna i još 2.000 kuna troškova – ispričao je vlasnik.

Morao je uzeti drugog vozača da bi roba stigla do Austrije.