Naslovnica Zanimljivosti Stiže zahlađenje, uživajte u ljetu dok još možete

Stiže zahlađenje, uživajte u ljetu dok još možete

I premda su neki već proglasili kraj ljetu, ono će se nastaviti dokazivati i početkom novoga tjedna, a kasnoljetni ugođaj kakav mnogi priželjkuju u rujnu vjerojatno ćemo imati i na kraju tjedna.

 

Ali ne i potkraj utorka i u srijedu, ponegdje tek u četvrtak, kada će se vrijeme naglo promijeniti – temperatura se osjetno sniziti, uz pljuskove, grmljavinu, ponegdje vjerojatno i nevrijeme. Ako ono i izostane – bura gotovo sigurno neće! I to često jaka, podno Velebita i olujna, možda čak i ne samo na udare, stoji u prognozi HRT-a, čiji su autori dr. sc. Petra Mikuš Jurković i Zoran Vakula.

Moguće nevrijeme Stabilnom vremenu doći će kraj u utorak poslijepodne, kada će se sa sjevera jače naoblačiti uz kišu, pa i grmljavinu, te osjetan pad temperature zraka i umjeren sjeveroistočni vjetar. No već od četvrtka opet raste mogućnost za više suhog i sunčanog vremena.

U srijedu dolazi izražena promjena vremena. Pljuskovi praćeni grmljavinom bit će česti, a moguće je i nevrijeme. Nakon umjerenog juga od srijede će zapuhati jaka, na udare i olujna bura, a temperatura će se sniziti., prognozirala je za HRT Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Prodor hladnog zraka Meteoservis Severe Weather Europe na svojoj stranici najavljuje prodor jake hladne fronte na područje istočne i središnje Europe. “Snažna hladna fronta prvo će se u ponedjeljak uzdignuti nad zapadnom Europom, dok se na području istočne Europe prodor hladnog zraka očekuje u utorak navečer.

Temperature će pasti za 5 do 10 Celzijevih stupnjeva ispod prosjeka, a moguće je i da će se u dijelovima spustiti i do 0 stupnja”, piše Severe Weather Europe, Temperature će, tvrdi ovaj servis, pasti za 10-ak stupnjeva i očekuje se da neće značajno rasti sve do vikenda.