Naslovnica Društvo ZABRANILI JOJ DOLAZAK U JASLICE Roditeljima hladno poručili: ‘Ona će plašiti drugu...

ZABRANILI JOJ DOLAZAK U JASLICE Roditeljima hladno poručili: ‘Ona će plašiti drugu djecu’

Dvogodišnja djevojčica iz Rusije Sofija Zaharova ima deformaciju lubanje i spojene prste na nogama i rukama. Roditelji su je ovih dana pokušali upisati u jaslice, ali uslijedio je šok. Njihova zamolba je odbijena uz objašnjenje da bi zbog svog izgleda mogla uplašiti drugu djecu.

Roditelji djevojčice, Svetlana i Rasul, užasnuti su ovom reakcijom i stavom vrtića. “Rekli su nam da je prvo moramo odvesti na operaciju kako bi mogla da krenuti u jaslice kao sva ostala djeca”, ispričali su šokirani roditelji.

Treba joj kontakt s djecom

S druge strane, stručnjaci i psiholozi baš su naglasili da je potrebno da se Sofija što prije socijalizira s drugom djecom jer će to bitno utjecati na njezino stanje i razvoj. “Što prije počne pričati s drugom djecom, bit će joj lakše prihvatiti sebe onakvom kakva jeste”, poručili su stručnjaci.

S druge strane, roditelji rade na tome da što prije dobiju termin operacije. Osim što se roditelji bore da svom djetetu omoguće koliko toliko normalno odrastanje s drugom djecu, oni žive i u kući na selu bez vode i grijanja.

Trenutno se istražuje tko je odbio upisati djevojčicu u jaslice i zašto joj nije pružena potrebna medicinska njega, a pružit će se i dom obitelji kako ne bi morali provesti zimu u hladnoći i u neadekvatnim uvjetima.

Slučajevi u kojima obrazovne ustanove odbijaju upisati djecu nisu rijetkost. Tako je direktorica privatne škole 2016. godine odbila upisati dijete u školu jer su mu roditelji homoseksualci, a potom je dobila zabranu predavanja u trajanju od godinu dana. Također, u Berlinu je jedan vrtić 2016. godine odbio upisati djevojčicu zbog njenog imena – Ela, jer već imaju jednu djevojčicu istog imena, prenosi 100posto.