Naslovnica Politika Ivo Josipović stao uz Komšića i tvrdi: “Ustaška zmija i dalje sikće”

Ivo Josipović stao uz Komšića i tvrdi: “Ustaška zmija i dalje sikće”

Kako smo već pisali predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić u subotu je na sastanku s UN-ovim dužnosnikom, ustvrdio da se u Hrvatskoj niječe činjenica da je u razdoblju kvislinške Nezavisne Države Hrvatske počinjen genocid nad Srbima, Romima i Židovima.

 

Na takve tvrdnje su oštro reagirali iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske te iz MVEP-a, zbog čega se Komšić branio kako je riječ o medijskom senzacionalizmu, te da on nije optužio Hrvatsku već pojedince.

Isto je komentirao i bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović za Radio Slobodna Europa (RSE) te tvrdi kako je ovakva komunikacija u kojoj se komentira naslove posljedica loših međudržavnih odnosa, ali da također generira novo zaoštravanje i probleme u odnosima dviju zemalja.

“Komšićeva izjava o pojedincima stoji, ali ustašofilija ima podršku i u dijelu politike, medija i javnog prostora, pa pogotovo vrijedi ono što sam rekao u Jeruzalemu – da ustaška zmija i dalje sikće“, ustvrdio je Josipović.

“Predsjednika Komšića sasvim sigurno mogu podsjetiti da je ustašofilija u jednom dijelu Bosne i Hercegovine mnogo naglašenija nego u Hrvatskoj, a bogme da imamo i jake pročetničke stavove u Bosni i Hercegovini. Volio bih da predsjednik Komšić i u svojoj zemlji učini sve da se revitalizacija ustaštva i četništva ne dogode“, smatra bivši predsjednik RH.

“Pojedinci koji negiraju genocid u NDH, propagiraju ustaške simbole i službene komemoracije poginulim ustašama postoje, i tu je Komšić u pravu, ali iza toga ne stoji Hrvatska”, kazao je za RSE bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić.

Njemu su zasmetala prozivanja koja su od strane hrvatske politike krenula prema Komšiću nakon izjave.

“Ne bi se smjelo s Komšićem komunicirati na ovaj način. Prije svega, on je izabran po istom zakonu po kojem je ranije izabran njegov prethodnik Dragan Čović. A zašto se hrvatska politika veže samo na Čovića, to zna hrvatska politika”, tvrdi Mesić.

“Hrvatima nametnuti član Predsjedništva Željko Komšić personifikacija je preglasavanja Hrvata BiH, svojom stalnom neutemeljenom protuhrvatskom retorikom dodatno potvrđuje kako nije samo nelegitiman, već nije ni relevantan sugovornik”, reagirali su iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske, dok je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman naglasio kako je Komšić zloporabio govornicu Opće skupštine UN-a budući da je iznosio vlastite stavove i nije imao suglasnost tročlanog predsjedništva.

 

Narod.hr