Naslovnica Crkva Čapljina: U Galeriji ”Tau” izložba slika fra Perice Vidića

Čapljina: U Galeriji ”Tau” izložba slika fra Perice Vidića

U sklopu bogatog programa vezanog za manifestaciju “Dani svetog Franje” u Galeriji “TAU” bit će upriličena izložba slika fra Perice Vidića.

 

Fra Perica Vidić je bosanskohercegovački franjevac i slikar rođen u Sarajevu. Fra Perici Vidiću je papa Benedikt XVI. 2011. godine dodijelio odlikovanje “Križ za Crkvu i Papu”.

Izložba slika održat će se 02. listopada (srijeda) s početkom u 18 sati.

Franjevac, slikar i humanist — fra Perica Vidić svojim duhovnim, umjetničkim i nesebičnim zalaganjem za čovjeka i opće dobro dao je nemjerljiv doprinos područjima kulture i umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući plodonosnom umjetničkom radu dosegnuo je „vrlo značajno i istaknuto mjesto u okviru suvremene bosanskohercegovačke i hrvatske likovne umjetnosti.” On je jedan od onih franjevaca-umjetnika čija „djela pozivaju na poniranje u duboke istine vjere”. Ishodišta njegove likovne poetike ponajprije moramo tražiti u duhovnoj nutrini koja s notom jedne dječje čistoće, razigranosti i spontanosti putem kista vodi osobni razgovor s Bogom. lako se u njegovu opusu mogu naći i djela prigušene game, boja i kolorističan ekspresionistički duktus osnova su njegovog likovnog izričaja. Boja je njegov ushit. Ona je metafora radosti kojom pjeva bratu suncu i svim stvorenjima zemlje. Slikarska vokacija fra Perice Vidića, obilježena bujicom impulzivnog pokreta i kolorita koji isijava iz njegovih djela, govori o neiscrpnoj energiji stvaralaštva i ljubavi. Njegove introspekcijske invencije jednog imaginamog svijeta simbolične su poruke plemenitosti, optimizma i vjere u dobro.

 

Akademija Čapljina