Naslovnica Društvo Državni praznik bit će i 18. studenog – Dan sjećanja na žrtvu...

Državni praznik bit će i 18. studenog – Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Premijer Andrej Plenković položio je u ponedjeljak vijenac na spomen-ploču na zgradi Vlade u povodu 28. obljetnice raketiranja Banskih dvora najavljući da će ovoga tjedna početi javno savjetovanje o prijedlogu izmjene Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima.

 

Na upit novinara o donošenju zakona o Vukovaru i izmjeni Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, premijer je odgovorio da ni jednog ni drugog zakona neće biti ovoga tjedna na sjednici Vlade.

– Moramo proći javno savjetovanje u koje se ide već ovaj tjedan. Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o blagdanima prezentirat ćemo koalicijskim partnerima u srijedu, a bit će i na stranačkim tijelima. Više o tome na sjednici Vlade. Rješenje je cjelovito, pažljivo osmišljeno, radili smo dugo na tome i konzultirali se, istaknuo je Plenković.

Na pitanje hoće li biti vraćen Dan državnosti na datum 30. svibnja Plenković je izrazio mišljenje da će Vlada s promjenama koje slijede nastaviti na adekvatan način cijeniti one trenutke koji su najbitniji za stvaranje države.

– Govorimo o razdoblju od 1990. do 1998., ali na način koji također ima afektivni element u hrvatskom narodu. Poštujemo pravne, ustavnopravne i međunarodnopravne posljedice svake od tih odluka u pojedinim od ključnih datuma, ali i dio koji se tiče mlade generacije prema institucijama hrvatske države, rekao je premijer.

Nagađa se da bi državni praznik mogao postati i 18. studenog, a obilježavao bi se kao Dan sjećanja na žrtvu Vukovar.

HRT.hr