Naslovnica Društvo Izaslanstvo Grada Čapljine u službenom posjetu belgijskoj prijestolnici

Izaslanstvo Grada Čapljine u službenom posjetu belgijskoj prijestolnici

Izaslanstvo Grada Čapljine predvođeno gradonačelnikom, dr. Smiljanom Vidićem boravi gdje se održava najveća i najuspješnija inicijativa Europske komisije pod nazivom „Covenant of Mayors“.

 

Inicijativa se organizira u sklopu „Europskog tjedna regija i gradova“ u kojem kroz razne panele sudjeluje više od 10 000 sudionika uključujući i izaslanstvo Grada Čapljine koje je nazočilo zasjedanju Europskog parlamenta sudjelujući u mnogobrojnim aktivnostima kroz radne sastanke. Inicijativa „Covenant of Mayors“ aktivno uključuje jedinice lokalne i regionalne samouprave s ciljem međusobnog umrežavanja kako bi se olakšala razmjena znanja i iskustva o učinkovitom korištenju energije na lokalnoj razini te kako bi se unaprijedila borba protiv klimatskih promjena.

Gradonačelnik Čapljine, dr. Smiljan Vidić danas je u Bruxellesu pristupio svečanom potpisivanju sporazuma kojim se Grad Čapljina obvezuje usvojiti integrirani pristup ublažavanja i prilagodbi klimatskim promjenama.

Gradonačelnik Vidić pozdravlja ovu globalno važnu inicijativu Europske komisije te pomoć koju države članice, regije, pokrajine, gradovi mentori i ostale institucijske strukture pružaju lokalnim tijelima kako bi ispunila obveze ublažavanja i prilagodbe preuzete u okviru Sporazuma gradonačelnika.

Potpisivanju „Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju“ prethodilo je usvajanje Strategije energetskog, klimatski održivog razvoja Čapljine te Akcijskog plana energetskog razvoja na temelju kojeg će grad Čapljina imati mogućnost veće konkurentnosti prilikom apliciranja i povlačenja većih sredstava iz EU fondova.

Grad Čapljina kao potpisnik sporazuma svakako ima višestruku dobrobit i razloge za pridruživanje pokretu uključujući bolje financijske mogućnosti za lokalne klimatske i energetske projekte, priliku za konstruktivan doprinos oblikovanju energetske i klimatske politike EU, fleksibilan referentni okvir za djelovanje prilagodljiv lokalnim potrebama kao i iznimno važnu razmjenu iskustva s ostalim članicama sporazuma s ciljem izgradnje kapaciteta putem redovnih događanja twinning, webinara ili on-line rasprava.

 

Capljina.ba