Naslovnica Politika Političko Sarajevo žrtvuje napredak BiH u pokušaju stvaranja centralizirane države

Političko Sarajevo žrtvuje napredak BiH u pokušaju stvaranja centralizirane države

“Krivica se prebacuje, ali odgovornost isključivo leži u političkom Sarajevu, govorim prvenstveno o SDA koja je zaustavila taj proces”, kazala je Cvijanović.

 

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović boravi u dvodnevnoj posjeti Briselu gdje je razgovarala sa Johannesom Hahnom, koji je u svojstvu komesara za regionalnu politiku. Kako je za N1 rečeno iz Brisela, Hahn se danas sastao sa nekoliko predstavnika regija među kojima je i Cvijanović, a u okviru godišnjeg događaja “Europski tjedan regija i gradova”

Krivac za neformiranje vlasti u Bosni i Hercegovini za Cvijanović je Stranka demokratske akcije:

“Krivica se prebacuje, ali odgovornost isključivo leži u političkom Sarajevu, govorim prvenstveno o SDA koja je zaustavila taj proces”, kazala je te dodala:

“Vidjet će te jasno da imamo tri pobjedničke stranke u tri konstitutivna naroda. SDA je ta koja vuče konce ispred bošnjačkog, HDZ ispred hrvatskog, SNSD ispred srpskog naroda. Međutim, SDA je odlučio da smanji taj prostor u kojem bi SNSD vršio vlast na nivou Sarajeva zato što oni znaju da SNSD zagovara princip Daytona, a to znači da poštujemo jedni druge, da živimo u decentraliziranoj državi, da njegujemo svoje nadležnosti.

U Sarajevu stanuje neka druga politička filozofija, a to je ‘hajde da iz decentralizacije pretvorimo ovo u neku centraliziranu zemlju’. U toj centraliziranoj zemlji postojat će politička većina, neće postojati mehanizmi zaštite, konstitutivnost naroda. Meni je jasno što oni rade.”

Cvijanović je istaknula kako takva Bosna i Hercegovina nije moguća:

“Oni su u stanju da žrtvuju napredak da bi ostvarili neki svoj politički cilj koji uopće nije realan i neće se desiti. Takva BiH da bi se desila moraju svi se složiti. Ja to ne mogu predvidjeti.”

Kazala je kako nije točno da trenutna/stara vlast može da radi nesmetano:

“Ljudi koji sada sjede u Vijeću ministara pokušavaju nam objasniti da oni rade. Oni u stvari ne rade: ako ne preuzimate obveze, ne donosite konkretna rješenja, imate sjednice na koje vam ne dolaze ministri, izvinite čime se vi onda bavite? Ničim.”

Govorila je i o vladajućoj koaliciji u Republici Srpskoj i nedavnim dešavanjima na političkoj sceni tog entiteta:

“Mi smo stabilni apsolutno. To je u pitanju koalicija koja traje 20 godina, znači istestirana, isprobana na različite načine. Mislim da je u pitanju politička odluka u kojoj žele preipitivati određene stvari.

Imaju neka nezadovoljstva, ali u svakoj stranci i koaliciji postoje nezadovoljstva, za mene to nije nikakvo unikatno stanje. Njihovi ministri rade, dolaze na posao, direktori su na svojim pozicijama. Dakle, ovo je vrijeme nekog preslagivanja, vlast je stabilna, vlada ima većinu, to nije nikakav problem, ovdje se ne radi o tome da će biti ugrožena vlast.”

 

Hercegovački portal