Naslovnica Crna Kronika EKSKLUZIVNO: KRIJE LI TAJNU UBOJSTVA LANE BIJEDIĆ PARKIRANO VOZILO NA KOJE MOTRI...

EKSKLUZIVNO: KRIJE LI TAJNU UBOJSTVA LANE BIJEDIĆ PARKIRANO VOZILO NA KOJE MOTRI POLICIJA

Večernji list, ovog ponedjeljka, 14. listopada donosi nove, ekskluzivne detalje, informacije i fotografije vezane za ubojstvo 19-godišnje Lane Bijedić u Ljubuškom. Nakon saznanja “Večernjaka” iz prošlog tjedna, policiji su se javili građani koji su vidjeli Lanu kobnog dana, a MUP ZHŽ-a potpomognut drugim policijama i sigurnosnim agencijama u BiH sve provjerava i danonoćno radi kako bi počinitelj bio priveden licu pravde.

 

Podsjetimo, Lana Bijedić ubijena je u nedjelju 6. listopada. Na tijelu su pronađeni tragovi udaraca i davljenja. Nakon ubojstva njeno tijelo ubačeno je u rijeku Studenčicu.

Policiji se svakodnevno javljaju građani, svjedoci s korisnim informacijama koje su im do sada dosta i pomogle. Misteriozno u cijelom slučaju je i to što je toliko vezalo Lanu za to mjesto, s obzirom na to da je često sama, s prijateljima, s majkom dolazila na Božjak, Kravicu, Trebižat. Mještani svjedoče kako se ljetos, prilikom boravka na Božjaku, znala fotografirati uz vodu, u kafićima i restoranima uz vodu, ali i raspitivati se za te i neke druge lokacije na tom području. To mjesto i okolica jako su je zanimali. To pokazuju i fotografije s njezina Facebooka koji je izbrisan te njezine majke i prijatelja s kojima je dijelila slike.

Te nesretne nedjelje Lana se na ruti kojom je pješačila povremeno zaustavljala i osvrtala oko sebe i sve je izvjesnije da je prethodno postojao neki dogovor. Odnosno da je nekoga čekala ili s nekim dogovorila susret. Možda najvažnija informacija do koje su policija i MUP ZHŽ-a došli u razgovoru s građanima, a koja bi možda mogla uskoro pomoći u odmotavanju slučaja otkrivanju počinitelja, je automobil koji je viđen neposredno kod mjesta ubojstva. Kako ekskluzivno doznaje Večernji list BiH, automobil je lociran u blizini, u jednom od okolnih sela, ispred obiteljske kuće. Međutim, vozilo još nije izuzeto i još se nije počelo s vještačenjem, a razlog je, kako doznajemo, što MUP-u ZHŽ-a još nije odobren nalog da ga se vještači, a dok se to ne učini, nema zakonske ovlasti izuzeti.

Na potezu je Tužiteljstvo ZHŽ-a da što prije ishodi nalog kako bi se vidjeli rezultati vještačenja, odnosno može li se ovaj automobil povezati s mjestom ubojstva i kako. Policiji je, kako su za Večernji list BiH izvori bliski istrazi posvjedočili, prioritet broj jedan rješavanje ovog zločina i uhićenje počinitelja te nema smisla u takvoj situaciji danima čekati nalog za izuzimanje vozila. U MUP-u i policiji ZHŽ-a, u kojoj doslovno danonoćno rade na istrazi ovoga slučaja koji je potresao BiH i širu regiju, ništa se ne prepušta slučaju, tako da se sporni automobil, doznajemo, motri 24 sata. Očekuje se kako će nalog već danas biti odobren, i početi se s vještačenjem vozila.

Kako je jučer za bh. medije kazao Josip Aničić, tužitelj Tužiteljstva Zapadnohercegovačke županije koje provodi istragu, vjerojatno se ne radi o zločinu iz strasti, što je bila jedna od prvih sumnji već je vjerojatno riječ o djelu potpuno neuračunljive osobe. Protekloga vikenda za policiju i istražitelje nije bilo odmora, na više lokacija i paralelno na nekoliko stvari radili su na slučaju ubojstva Lane Bijedić. Još traje pretraga terena gdje se dogodilo ubojstvo, vještačenje laptopa i izuzetih stvari iz stana u kojem je Lana u Mostaru živjela s majkom Ninom, dekanicom Fakulteta informacijskih tehnologija na Univerzitetu Džemala Bijedića u Mostaru. Čekaju se i informacije iz Lanina mobitela za koji se vjeruje da će pokazati posljednje pozive i poruke koje je Lana i kome uputila tog 6. listopada.

Razgovori s obitelji

U subotu je pak u Beogradu kremirano Lanino tijelo, a majka Nina je između ispraćaja u Mostaru i kremiranja u Beogradu završila, kako su nam kazali prijatelji i obitelj, u bolnici, i to u Tuzli. Policija će nakon povratka obitelji, rodbine i prijatelja u Mostar obaviti ponovno razgovore s majkom i s užom obitelji te Laninim prijateljicama.

Počeo je novi tjedan, a policija i istražitelji nastavljaju intenzivan rad na razrješenju ovog misterioznog i brutalnog ubojstva koje je malo Ljubuško mjesto stavilo u središte crne kronike i potreslo sve u BiH i šire. Svi zajedno se nadaju kako će brojni koraci koje je policija ZHŽ-a poduzela i poduzima iz dana u dan dovesti do odgovora na brojna pitanja u ovom slučaju. Ispod vijadukta u Studencima, koje je bilo poznato po tišini i prirodnim ljepotama, danas je policijska traka koja podsjeća na stravičan zločin koji se zbio 6. listopada kada je u rijeci Studenčici, pronađeno tijelo Lane Bijedić, s tragovima udaraca i davljenja.

Lana Bijedić trebala je kobnog dana otputovati u Sarajevo na početak studija, okrenuti novu, studentsku stranicu u svom životu. Ali njezin život je prekinut na brutalan način. Brojna su pitanja za istražitelje u cijelom slučaju, od toga što je mladu Mostarku dovelo do Čapljine, pa onda do Studenaca. Što ju je vezalo za ovaj kraj, s kim se poznavala… Lana je kod sebe imala samo mobitel i osobne stvari, nije imala nikakvu torbicu, ruksak ili nešto slično što govori kako se namjeravala vratiti kući do vlaka za Sarajevo u koji se trebala ukrcati s kolodvora u Mostaru u 17 sati prošle nedjelje. Policija vjeruje kako će sve pokrenute aktivnosti vrlo skoro dati rezultate kako bi se ovaj slučaj razriješio.

 

Željko Andrijanić, Večernji list BiH