Naslovnica Gospodarstvo Hoće li Novalić, Džindić i Miličević biti zaslužni za ulazak Arapa u...

Hoće li Novalić, Džindić i Miličević biti zaslužni za ulazak Arapa u Aluminij ili samo Čović?

Nagli odlazak iz BiH izraelskih investitora koji žele pokrenuti proizvodnju u Aluminiju bio je znak za paljenje mnogih alarma. Najozbiljniji poslovni partner je na rubu izlaska iz priče o spašavanju posrnulog giganta, a jedina alternativa je arapski investitor. Čak ako uzmemo u obzir da je arapski investitor ozbiljan igrač u ovoj priči, a sve informacije govore kako nije, postavlja se pitanje kako će dio hrvatske javnosti u BiH reagirati na takav rasplet događaja.

 

Ako ćemo govoriti o realnom stanju, onda je sasvim jasno kako se hrvatska javnost duboko protivi ovakvom scenariju. Na ulazak arapskog investitora u Aluminiji se gleda kao na nastavak priče u kojoj gosti sa Istoka masovno kupuju zemljišta na prostoru BiH s ciljem da ovu zemlju naprave po uzoru na onu iz koje dolaze. Ta priča je već odavno poznata, a sve je više i onih među bošnjačkim narodom koji se protive ovome procesu. Onda tek možete zamisliti kakvo je raspoloženje prema ovoj temi među Hrvatima. Ili Srbima.

S druge strane, nakon Glencora, izraelski investitor je drugi koji nije po volji pojedincima u Vladi Federacije BiH. Upravo ti pojedinci se trude situaciju dovesti do faze u kojoj će samo arapska ponuda ostati na stolu, a Aluminij pred stečajem. Neki žele stanje dovesti do ove točke, a onda prepustiti hrvatskim kadrovima da biraju jedno od dva rješenja. Onaj tko bude birao, slobodno može napustiti političku scenu. Barem što se tiče Hrvata u BiH.

Ukoliko već dođe do takve pozicije, biti će zanimljivo vidjeti hoće li za to biti zaslužni Novalić, Džindić i Miličević ili Dragan Čović. Pri tome ne mislimo o tome na način da će hrvatski narod s oduševljenjem prihvatiti takav razvoj događaja. Ovaj zadnji je prije nekoliko mjeseci već gađan bocama koje bi možda bilo primjerenije bacati na neke druge u priči Aluminija. Oni koji onda nisu željeli doći s njim pred radnike Aluminija, sada mu opet serviraju istu situaciju. Slučajnost?

Da postoji minimum osjećaja odgovornosti kod pojedinih hrvatskih ministara, već bi bili u zrakoplovu za Izrael i pokušali sanirati štetu koju su napravili prije nekoliko dana. U ovakvom odnosu snaga, njima je svejedno. Boce svakako neće letjeti prema njihovim glavama.

 

AU: M.K./Ero.tel