Naslovnica Društvo Na početku trudnoće je otkrila da ima rak, no odbila je pobaciti...

Na početku trudnoće je otkrila da ima rak, no odbila je pobaciti i spasila oba života

Snagu sam našla u molitvi, svjedoči Ana Beatriz kojoj je dijagnosticiran rak u 2. mjesecu trudnoće. Liječnici su joj savjetovali pobačaj, no ona je odbila.

Tridesetdvogodišnja Brazilka Ana Beatriz Frecceiro Schmidt se prije nekoliko mjeseci susrela s najvećom dilemom koju jedna žena može doživjeti. Donijela je vrlo hrabru odluku.

Dijagnosticiran joj je rak dojke u 2. mjesecu trudnoće i liječnik joj je savjetovao pobačaj. Odbila je i odlučila se podvrgnuti liječenju unatoč riziku, a zahvaljujući tome danas može zagrliti svoju kćer.

Ana već ima dva sina, Matheusa i Daniela, od 11 godina i 1 godinu i 10 mjeseci, a sada je majka i malene Louise koja je stara šest mjeseci. Oduvijek je htjela biti majka i kada je Daniel imao samo sedam mjeseci, saznala je da je trudna po treći put.

Nakon prvotnog šoka bila je uvjerena da je njezina curica sada na putu.

“Bog mi je uz Louise poslao i snage za ono što slijedi”, ispričala je Ana u jednom videu.

Rak joj je identificiran kada je Daniel imao samo devet mjeseci i odjednom je prestao dojiti.

“Bila sam zabrinuta, opipala sam dojke da vidim ima li nakupljenog mlijeka i osjetila sam kvržicu”, rekla je.

Sutradan je napravila ultrazvuk dojke i biopsiju čiji su rezultati potvrdili da se radi o raku.

Anin liječnik joj je nakon dijagnoze predložio pobačaj kako bi se izbjegli problemi jer se radilo o hormonalnom tumoru koji će se pogoršavati tijekom trudnoće s obzirom na to da za vrijeme trudnoće žena proizvodi mnogo više hormona.

“Da nisam bila trudna, ne bih bila na vrijeme otkrila rak, a kada bi ga i otkrila već bi bio metastazirao.”

ana-beatriz-frecceiro-schmidt.jpg

Povijest bolesti

Ana je odbila pobačaj.

“Vjerujem u život i u ljubav. Nikada svoju kćer ne bih žrtvovala kako bi spasila sebe. Nisam imala pravo na to. Ili ćemo zajedno živjeti ili ćemo zajedno umrijeti. Borila sam se za obje i preživjele smo”, zaključila je.

 

Njezina baka s majčine strane je s 36 godina otkrila da ima rak dojke i od njega je i preminula u 39. godini života. Zbog povijesti bolesti, kada je u 20-oj zatrudnjela s Matheusom počela je odlaziti na redovne mamografije.

Godine 2014. zatražila je da joj se izradi genetska mapa da vidi kolike su mogućnosti da oboli od raka u budućnosti, ali njezin liječnik to nije učinio.

“Da sam izradila mapu, znala bi koje su mogućnosti da dobijem rak dojke i rak jajnika.”

Međutim, danas smatra da se sve dogodilo zbog božje providnosti. “Bila bih uklonila grudi, ali i jajnike. Da se to dogodilo, ne bi imala još dvoje djece”, objašnjava Ana.

Liječenje

S obzirom na to da se nije složila s prijedlogom svog liječnika, potražila je i pronašla drugoga koji je podržao njezinu odluku.

Ana je 15. kolovoza 2017. podvrgnuta mastektomiji, ali je zbog trudnoće postoperativan period bio težak. Nije mogla uzimati antibiotike ni protuupalne lijekove.

“Potpuno su mi uklonjena prsa, mišići, živci te su mi ispraznili područje ispod pazuha. Nisam uzimala jake lijekove, bila sam svjesna svega.“

Iznenadilo ju je što za vrijeme kemoterapije nije osjećala uobičajene mučnine koje drugi osjećaju. Rekla je da ju je kemoterapija samo ojačala.

“Znala sam da se borim za obje i morala sam biti dobro kako kemoterapija ne bi utjecala na moju bebu.”

Potpora koju je dobila u tom razdoblju došla je uglavnom iz vjere. Svaki put kada se osjećala loše, tražila je snagu u molitvi.

“Vjerujem u Boga i znam da moj i Louisin život imaju svrhu”, ispričala je Ana.

Danas je Louise zdrava šestomjesečna djevojčica. Ana ima 32 godine i izliječena je. Prošlog mjeseca je otišla na posljednju kemoterapiju, a kosa koja joj je otpala za vrijeme liječenja opet je počela rasti.

Sada ide na hormonsku terapiju koja će spriječiti da njezino tijelo proizvede hormone koji mogu uzrokovati nastanak nove bolesti.

“Imala sam rak, ali me nikada nije pobijedio.”

Međugorje info.com