Naslovnica Život Moćni bjelanjak: Čuva zdravlje kože i srca, potiče rast mišića

Moćni bjelanjak: Čuva zdravlje kože i srca, potiče rast mišića

Bjelanjak ne sadržava šećer ni ugljikohidrate, a izuzetno je koristan za zdravlje. Sadrži samo 17 kalorija, dok cijelo jaje sadrži oko 71 kaloriju. Ne sadržava kolesterol i zasićene masnoće, pa je dobar izbor za one koji boluju od dijabetesa, povišenog kolesterola ili tlaka. Evo nekoliko primjera zbog kojih bjelanjak treba uvrstiti u svakodnevnu prehranu:

1. Smanjuje rizik od bolesti srca
Jedan bjelanjak sadrži 54 miligrama kalija, koji je važan elektrolit i mineral koji potpomaže zdravlje srca, kostiju, funkcioniranje stanica i organa. Mnoge studije povezuju kalij s nižim tlakom, jer potiče širenje krvnih žila. Tako je studija provedena na 12.000 ispitanika pokazala da oni koji su konzumirali 4060 miligrama kalija na dan imali manji rizik od ishemijskih bolesti srca i kardiovaskularnih bolesti za 37, odnosno 49 posto u usporedbi s onima koji su konzumirali ukupno 1753 miligrama kalija.

2. Potiče rast mišića
Proteini kojima bjelanjak obiluje vrlo su važni za izgradnju mišića, pa redovita konzumacija bjelanjaka može pomoći u izgradnji mišićne mase te protiv umora. Koristi i poboljšanju imuniteta.

 

3. Jača kosti

Bjelanjak je bogat kalcijem, a poznato je da hrana bogata kalcijem koristi zdravlju kostiju. Uvrstite li bjelanjak u prehranu, smanjit ćete rizik od prijeloma i osteoporoze te očuvati gustoću kostiju.

4. Čuva zdravlje kože
Jaja u membrani koja je između sadržaja jajeta i ljuske imaju kolagen, koji štiti jaje. Ta membrana odlična je maska za lice. Brojna ispitivanja su dokazala da djeluje kao zaštita od UV zraka, te pomaže koži da zadrži vlagu. S druge strane, proteini i kolagen, koje jaja sadrže, pomažu u zaštiti kože od oštećenja od sunca.

5. Podržava optimalnu razinu elektrolita
Kalij je podjednako važan za održavanje razine važnih elektrolita, koji su važni za zdravo srce i mišiće. Elektroliti pomažu i u zaštiti stanica te održavanju ravnoteže tekućine oko njih, te tako pomaže u održavanju normalne razine krvnog tlaka. Ukratko, elektroliti su povezani sa kalijem. Iako nam treba puno više elektrolita od 54 miligrama, koliko sadrži jedan bjelanjak, on je svakako dobar izvor, piše portal Milion Health Tips.