Naslovnica Crna Kronika U Iranu odsjekli prste muškarcu zbog krađe

U Iranu odsjekli prste muškarcu zbog krađe

Amnesty International osudio je iranske vlasti što su naredile da se odrežu prsti muškarcu osuđenom za krađu.

Grupa za zaštitu prava priopćila je da je amputacija, izvršena u zatvoru u sjevernoj provinciji Mazandaran, “gnusan oblik mučenja”, prenio je BBC.

Iranski zvaničnici rekli su kako je muškarac proglašen krivim za 28 slučajeva krađe.

Iranski islamski kazneni zakon kaže da je krađa “prvi put” kažnjiva amputacijom četiri prsta desne ruke.

Vlasti te zemlje branile su amputaciju kao najbolji način za odvraćanje od krađe usprkos negodovanju međunarodnih organizacija za ljudska prava.

Međutim, izvještaji o takvim kaznama su rijetki.

Saleh Higazi, zamjenica direktora Amnesty Internationala za Bliski Istok i Sjevernu Afriku, izjavila je da svjesno “osakaćivanje pojedinaca nije pravda”.

– To je žestoki napad na ljudsko dostojanstvo. Iranskom kaznenom zakonu su potrebne reforme kako bi okončali tu praksu – kazala je ona.

Iranska pravosudna novinska agencija Mizan navodi da je kazna izvršena u srijedu u glavnom gradu Mazandarana, Sari. Osuđeni muškarac nije imenovan.

Iran je islamska republika i njen pravni sustav zasnovan je na strogom tumačenju šerijatskog zakona.

U siječnju 2018. vlasti na sjeveroistoku Irana amputirale su ruku 34-godišnjem muškarcu osuđenom za krađu ovaca.

Slične kazne izricane su u Saudijskoj Arabiji, Nigeriji i Somaliji.

Iranske vlasti prošle su godine grupe za ljudska prava žestoko kritizirale zbog ubojstva muškarca koji je osuđen za konzumiranje alkohola kao tinejdžer, gotovo prije 10 godina.

U veljači ove godine su SAD i grupe za ljudska prava izrazile bijes nakon što je Iran pogubio dva dječaka tinejdžera zbog silovanja.

Amnesty je tada priopćio da je Iran pogubio gotovo 100 maloljetnih prijestupnika od 1990. godine, po čemu je ta zemlja prva među svim državama čiji pravni sustav uključuje smrtnu kaznu.

Dnevnik.ba