Naslovnica Zanimljivosti Od utorka pad temperature zraka, u gorju snijeg a na Jadranu jaka...

Od utorka pad temperature zraka, u gorju snijeg a na Jadranu jaka bura

Od utorka počinje osjetno zahlađenje koje će trajati cijeli dan, no takvo je vrijeme primjerenije kraju listopada i početku studenog. U gorju će mjestimice padati i snijeg – prognozirao je Zoran Vakula.

 

Ako već niste primijetili, ovaj tjedan rekordno je toplo za ovo doba godine. No, prema najavama meteorologa, takvo se vrijeme neće održati još dugo.

Od utorka počinje osjetno zahlađenje koje će trajati cijeli dan, no takvo je vrijeme primjerenije kraju listopada i početku studenog.

– Bit će hladnije nego uobičajeno i pritom promjenljivo oblačno, povremeno s kišom, a u će gorju mjestimice padati i snijeg – prognozirao je Zoran Vakula za HRT.

Ne zaboravite pomaknuti kazaljku na satu!

Prije te velike i izražene atmosferske promjene, čiji će oblaci i posljedična smanjena vidljivost dodatno potaknuti sudionike u prometu na od 1. studenoga obavezno uključivanje svjetala – u noći sa subote na nedjelju dogodit će nam se i promjena vremena na uri – prestanak ljetnog računanja vremena – nekima jedan sat dulje spavanje, a drugima dulji rad, noćni provod…

Mirno do utorka

I u nedjelju će na kopnu biti pretežno sunčano i iznadprosječno toplo, ujutro i dio prijepodneva uz maglu i niske oblake. U ponedjeljak postupno naoblačenje, a u utorak valja računati na kišu. Bit će osjetno hladnije pa krajem utorka i u noći na srijedu u najvišem gorju može biti i snijega. Oborina će još biti i u srijedu, a temperatura će biti primjerena dobu godine.

Na Jadranu u nedjelju sunčano i dalje toplo uz slab vjetar. U ponedjeljak postupan porast naoblake, a u utorak kiša te pljuskovi i grmljavina, najprije na sjevernom dijelu, a do kraja dana i u većem dijelu Dalmacije. Kiše i pljuskova, moguće i obilnijih, bit će i u srijedu. Nakon sjeverozapadnjaka u drugom dijelu utorka zapuhat će jaka bura, najprije na sjevernom dijelu, a u srijedu i drugdje. Bit će osjetno hladnije, prognozirala je Dunja Plačko-Vršnak iz DHMZ-a.

Osjećaj hladnoće od utorka će pojačavati često umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu jaka i olujna bura, posebno podno Velebita.

Prodor arktičke fronte: ‘Temperature padaju i za 10 stupnjeva’
Najavljuje se i prodor arktičke fronte sljedećeg tjedna, prema meteorološkom servisu Severe Weather Europe.

Oni pišu kako će se sredinom sljedećeg tjedna diljem središnje i istočne Europe proširiti puno hladnija zračna masa.

– Prodor hladnog zraka na Balkanu očekuje se između utorka i četvrtka. Temperature će biti i do 10 Celzijevih stupnjeva ispod prosjeka, a u gorju se očekuje i snijeg – prognozira Severe Weather Europe.