Naslovnica Sport UMIRE LI OTTO BARIĆ OD SRAMA: Za Bjelicu je govorio da je...

UMIRE LI OTTO BARIĆ OD SRAMA: Za Bjelicu je govorio da je nikakav trener

Dinamo svojim predstavama u Europi sve više intrigira europsku nogometnu javnost, njegovi rezultati u prošloj sezoni, kada je dosegnuo europsko proljeće i igrao u osmini finala Europske lige, pa i sadašnji nastupi u Ligi prvaka nisu mogli proći nezapaženo.


Dinamo je svojim uspjesima u kvalifikacijama za Ligu prvaka, ulaskom u skupinu i osvojenim bodovima već zaradio golem novac, kad jednom završi s tim natjecanjem, samo od Uefe inkasirat će više od 20 milijuna eura.

Zbog sjajnih rezultata i odličnih partija vrijednost momčadi Dinama i svakog igrača znatno je porasla. Prvi put u povijesti plava momčad prešla je magičnu granicu od 100 milijuna eura.

Dolaskom Nenada Bjelice vrijednost igrača samo je rasla, taj je stručnjak uveo momčadski duh, podignuo je i cijelu momčad i svakog pojedinca, svaki je igrač kod njega postao bolji.

Cijela vezna linija Dinama u ljeto 2018. godine, kada je Bjelica počeo s pripremama Dinama, vrijedila je 15 milijuna eura, a sad sam Dani Olmo vrijedi 30 milijuna eura!

Mladi Španjolac već je i prije Bjeličina dolaska pokazivao da će biti čudo od igrača,  a onda je kod Bjelice dosegnuo vrh. Na ljeto se spominjalo rekordnih 40 mil. € za odlazak iz Dinama, no Dinamo u Ligi prvaka nije rekao svoju zadnju riječ

Nisam vjerovao da će nam se Olmo uopće vratiti nakon Europskog prvenstva mladih reprezentacija, ali sretan sam što je ovdje, što ga imamo, a on je i dalje normalan, veseo kazao je ljetos Bjelica, a slično je govorio i ovih dana nakon još jedne krasne Olmove predstave u Harkivu. I doista je pravo čudo što je Olmo još igrač Dinama, kao što nije čudo da mu je trenutačna vrijednost na Transfermarktu 30 milijuna eura jer, ako je Joao Felix prodan za više od 120 milijuna eura, onda Olmo vrijedi puno više od tih 30 milijuna.

Ako smo od Olma i očekivali da bude tako dobar, kao i od vratara Dominika Livakovića koji je postao prvi vratar reprezentacije i već imao bolje ponude od vrijednosti na Transfermarktu, puno se to manje očekivalo od Brune Petkovića kojeg je Bjelica doveo bez obzira na lošu statistiku iz Italije.

No Petković je u Bjeličinu timu postao čudesni napadač kojem je, nakon Olma, najviše porasla vrijednost. Zapravo mu je objektivna vrijednost i viša jer imao je ponude koje su prelazile deset milijuna eura.

Skočila je i kapetanu Arijanu Ademiju, on je u ljeto 2018. godine vrijedio samo 600.000 eura, a sada je na šest milijuna. U njegovu je slučaju riječ o specifičnoj situaciji, on je već vrijedio šest milijuna, ali onda je nakon suspenzije zbog navodnog dopinga izgubio na vrijednosti.

Jedan drugi trener, Otto Barić, koji sam o sebe često govori hvalospjeve, ( kao hrvatski izbornik na EP u Portugalu 2004. je osvojio dva boda, nismo prošli skupinu) za Bjelicu je u svibnju ove godine rekao da je nikakav trener. “Bjelica nije klasa, ovi koji ga smatraju jednim od najvećim nemaju pojma“, kazao je Barić za Večernji list 22. svinja 2019..

Osim što je pokušao omalovažiti Bjelicu za sebe je ustvrdio da je Klopp. Na pitanje je  li Bjelica jedan od najvećih trenera u povijesti Dinama, Barić je odgovorio:

– To smatraju oni koji nemaju pojma što je trener. Trener je tek onda kad je najmanje dvije godine u klubu i kad je napravio nešto. Daj Bože da on bude najbolji, ali za mene nije još. Reći ću vam ovako: kada sam bio trener Rapida, u prvu momčad uveo sam petoricu 18-19-godišnjaka, Schöttela, Pecla, Herafa, Herzoga i Wurza, koji su još bili igrali za juniore. I oni su uskoro svi postali A reprezentativci. E, to ja ne vidim u Dinamu.

Ne da nema mladih, ima ih, ali to su igrači izvana koji dođu u Dinamo. Ja sam u Rapidu imao pet “Šunjića”. I sad da ima Dinamo još dva Šunjića na drugim pozicijama, Dinamo bi imao jaku europsku momčad. Zato govorim da nema vizije, no to nema veze s Bjelicom. To je bilo u vrijeme Zdravka..

Niste pobornik nogometa kakav igra Bjeličin Dinamo?

– Pobornik sam napadačkog nogometa Borussije Dortmund, Liverpoola, ja sam “Klopp”!

A Dinamo igra nešto sasvim suprotno od toga?

– Ma, Dinamo ni ne igra! Pazite, ako gledamo momčad u prvenstvu, tu im se postavi na primjer jedna Gorica ili Belupo, pa u stanju su odigrati 1:1, to se nekada nije moglo dogoditi protiv jedne Dinamove prave momčadi, protiv Građanskog.

Bjelica očito zna igrati na rezultat?

– Da, za sada to ide, ali publika traži igru, kazao je Barić.

No, nakon odličnih igara i dobrih rezultata u skupini Lige prvaka Ootto, je počeo hvaliti Bjelicu. “Bjelici je razumio i vodio igru” kazao je nakon 4:0 protiv Atalanete u Zagrebu, a slične pohvale sipao je nešto ranije nakon gostujuće pobjede ( 2:0) protiv Anderechta. ‘Nenad Bjelica me oduševio, a bome su me oduševili i igrači’, kazao je tada Otto Barić.

 

Maxportal