Naslovnica Politika Ništa od sastanka u Mostaru: Bakira naljutio susret Čovića i Dodika s...

Ništa od sastanka u Mostaru: Bakira naljutio susret Čovića i Dodika s Lajčakom u Bratislavi?

Ministar vanjskih i europskih poslova Slovačke Miroslav Lajčák sastao se jučer sa srpskim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine i liderom Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom i potpredsjednikom Doma naroda Parlamentarne skupštine u Bosni i Hercegovini (BiH) i liderom Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Draganom Čovićem.

 

Sastanak bio je nastavak prethodnih aktivnosti slovačkog predsjedništva u okviru Organizacije za sigurnost i saradnju u Europi (OSCE) i doprinos međunarodnom posredovanju između političkih stranaka Bosne i Hercegovine. Njen je cilj podržati traženje izlaza iz političke pat pozicije, što je rezultiralo blokadom institucija BiH više od godinu dana od posljednjih općih izbora – izvijestili su iz Veleposlanstva Slovačke u BiH.

Ministar Lajčák ohrabrio je oba partnera, da unatoč nedostatku dogovora europskih čelnika o otvaranju pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, iskoriste svaku priliku za demonstraciju konkretnih koraka koji Bosnu i Hercegovinu približavaju EU, njezinim vrijednostima i standardima.

Kao prioritet naveo je formiranje novog Vijeća ministara BiH čemu bi pomoglo pronalaženje unutarnjeg konsenzusa oko transatlantskog povezivanja zemlje, prihvatljivog za sve relevantne političke aktere u zemlji.

Otkazan za danas najavljeni sastanak HDZ-a i SDA

Jučer kasno poslijepodne iz HDZ-a je stigla obavijest kako se odgađa stanak izaslanstva ove stranke i Stranke demokratske akcije (SDA) koji se trebao održati danas u ponedjeljak, 28. listopada 2019., godine u Mostaru.

U izjavi za medije predsjednik HDZ-a Dragan Čović je rekao kako se čuo s Bakirom Izetbegovićem koji ga je zamolio da zbog njegovih privatnih obveza odgode sastanak, te da će se on održati početkom sljedećega tjedna.

Je li razlog za otkazivanje jučerašnji susret Čovića i Dodika s Lajčakom u Bratislavi ostaje nepoznato.

Brotnjo.info