Naslovnica Zanimljivosti Tko je zapravo bio Al Bagdadi!?

Tko je zapravo bio Al Bagdadi!?

Foto: AFP

Smrt lidera Islamske Države Abu Bakra al Bagdadija, izazvala je reakciju država i dužnosnika iz cijelog svijeta. Smrt Bagdadija u operaciji SAD potvrdio je Donald Trump. Tko je zapravo bio Al Bagdadi?

Propovjednik mržnje, podstrekivač i inspirator za neka od najgroznijih i najnasilnijih djela ikada postavljenih na video. Neuhvatljiv bjegunac, lovljen dronovima, samo jednom viđen u javnosti – podsjeća CNN.

Smatra se da je Al Bagdadi rođen u iračkom gradu Samari 1971. godine. Bio je loš učenik, a oštećen vid ga je spriječio da se pridruži iračkoj vojsci, piše ‘Guardian’. Počeo je kao zapovjednik iračke divizije Al-Qaide, a onda se odvojio da bi formirao Islamsku Državu. U srpnju 2014. godine, ubrzo nakon što je ID objavila da je osnovan kalifat u Iraku i Siriji, Bagdadi je održao propovjed iz džamije u zarobljenom iračkom gradu Mosulu.

Tada se prvi put u javnosti pojavio bez maske i proglasio se kalifom: političkim i vjerskim vođom globalne muslimanske zajednice. Bagdadi je javno viđen još jednom prilikom, u videu objavljenom u travnju ove godine. U ožujku je Islamska Država predala svoje konačno teritorijalno uporište u jednom sirijskom gradu. To je bio snažan materijalni udar, ali i simboličan, lišio je grupu sposobnosti da traži legitimitet kao obnovljeni islamski kalifat.

Poraz je izazvao nov javni govor Bagdadija nakon pet godina u videu koji je interpretiran kao pokušaj da se učvrsti njegovo vodstvo, uslijed neslaganja u redovima, i da dokaže da je grupa nastavila postojati i bez njene teritorije, prenosi B92. Bagdadi nije bio samo operativni vođa, već i simbol Islamske Države, posebno vjernika. On je tvrdio da potiče iz istog plemena kao prorok Muhammed.

Njegova smrt je još jedan udar protiv navodnog legitimiteta Islamske Države. To ostavlja manje mogućnosti da pripadnici ID tvrde da se razlikuje od ostalih nasilnih ekstremističkih grupa. Al Bagdadi ubijen je u operaciji Sjedinjenih Američkih Država. Njegovu smrt potvrdio je predsjednik SAD Donald Trump. Trump je rekao da je DNK testom je potvrđeno da je to stvarno on. Objavio je da su pored Al Bagdadija ubijene i dvije žene koje su nosile prsluke sa eksplozivom, ali koji nisu eksplodirali, kao i troje djece, prenosi bljesak.info.