Naslovnica Crkva Sveti Otac odredio: U Opći rimski kalendar unijeti spomendan Gospe Loretske

Sveti Otac odredio: U Opći rimski kalendar unijeti spomendan Gospe Loretske

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je 31. listopada Odredbu Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata o upisu slavlja Blažene Djevice Marije od Loreta u Opći rimski kalendar. Spomendan Gospe Loretske slavit će se 10. prosinca svake godine.

Papa Franjo, navodi se u Odredbi, je vlašću koja mu pripada odredio da se neobavezni spomendan Blažene Djevice Marije od Loreta upiše u Rimski kalendar na dan 10. prosinca, kada se u Loretu slavi taj blagdan, te da se slavi svake godine.

Ovo slavlje pomoći će svima, poglavito obiteljima, mladima i redovnicima, nasljedovati kreposti savršene učenice iz Evanđelja, Djevice Majke, koja je, začevši Glavu Crkve, i nas prigrlila k sebi, ističe se u Odredbi, kako prenosi IKA.

Određuje se da se novi neobavezni spomendan uvrsti u sve kalendare i liturgijske knjige za slavljenje mise i liturgije časova. Pripadajući tekstovi su priloženi u ovoj Odredbi i njihovi prijevodi, koje trebaju odobriti biskupske konferencije, bit će objavljeni nakon potvrde ovoga Dikasterija, navodi se u Odredbi Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenat s nadnevkom od 7. listopada ove godine, kada se u Crkvi slavi spomen Blažene Djevice Marije od Krunice.