Naslovnica Zanimljivosti PONUDA IZ SNOVA? Ovaj grad dijeli potpuno besplatno više od 100 kuća...

PONUDA IZ SNOVA? Ovaj grad dijeli potpuno besplatno više od 100 kuća i stanova

Posljednjih godina brojni talijanski gradovi muku muče s iseljavanjem stanovništva, a kako bi tome stali na kraj, pokrenuli su novi trend prodaje kuća za svega nekoliko eura.

Nakon Zungolije i Sambuce koji su stare nekretnine davali za jedan euro, jedan sicilijanski grad otišao je korak dalje – novim građanima stanove i kuće dijeli potpuno besplatno.

Riječ je o naselju Cammarata u provinciji Agrigento na Siciliji, smještenom svega 60 kilometara sjeveroistočno od Palerma. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine ovdje je živjelo 5.646 stanovnika, koji su sada u velikoj mjeri napustili svoje domove, piše CNN, prenosi Novac.hr.

Ne mogu više gledati kako ovaj prekrasni i povijesni grad propada – poručio je gradonačelnik Vincenzo Giambrone.

Prema njegovim riječima, grad na raspolaganju ima desetak kamenih kuća i najmanje 100 napuštenih domova.

Iako su kuće besplatne, novi vlasnici ipak prije preuzimanja moraju ispuniti nekoliko uvjeta. Tako se moraju obvezati da derutne nekretnine obnoviti unutar tri godine. Uz to, prilikom preuzimanja, gradskim vlastima moraju platiti oko 37.000 kuna pologa, odnosno 5.000 eura, koji će im biti vraćen nakon obnove.

Kako objašnjava gradonačelnik Giambrone, svi zainteresirani kupci su dobrodošli, ali prednost ipak daju mladim parovima s djecom. Osim toga, budući roditelji koji se odluče djecu roditi i odgajati u Cammaratu dobit će bonus od oko 7.500 kuna.

Inače, Cammarata, grad s tisuću balkona. slovi kao mjesto s najviše stogodišnjaka na Siciliji, a razlog tome, starosjedioci pripisuju svježem zraku, ljekovitoj vodi i domaćoj hrani.