Naslovnica Zanimljivosti Bošnjaci rade na tome da se Čovića stavi na ‘crnu listu’ SAD-a

Bošnjaci rade na tome da se Čovića stavi na ‘crnu listu’ SAD-a

Obrad Kesić, čovjek koji je nekoliko puta tvrdio da će SAD skinuti Milorada Dodika s ‘crne liste’, u izjavi za ruski ‘Sputnik’ je iznio “saznanja” da Bošnjaci rade na tome da se predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića također stavi na ‘crnu listu’.

 

Šef Predstavništva RS-a u Washingtonu Kesić kazao je u intervjuu za navedeni ruski medij da Bošnjaci i njihovi lobisti pokušavaju kroz Kongres SAD-a “provući” rezoluciju protiv RS-a zbog “diskriminacije Bošnjaka i kršenja manjinskih prava”. Prema njegovim tvrdnjama, u posljednjih šest mjeseci bošnjački je lobi dobio dodatnu energiju, jer su angažirali jednu firmu da lobira u njihovo ime, a predvode ju dvojica bivših američkih diplomata i trenutno imaju tri cilja. Kesić, pak, ne navodi o kojim se subjektima konkretno radi.

“Prvi cilj je osuditi RS. Oni na razne načine zagovaraju nove sankcije protiv RS-a ili prema pojedinim političarima u RS-u. Drugi cilj im je uvesti sankcije prema liderima Hrvata, prvenstveno prema Čoviću, kojeg Bošnjaci u Washingtonu predstavljaju kao ruskog agenta. Treći je pokušati ponovno animirati američku politiku da još dublje uđe u rješavanje problema u BiH preko specijalnog predstavnika za Balkan Matthewa Palmera i State Departmenta“, precizirao je Kesić.

On je, nadalje, za ‘Sputnik’ rekao da među bošnjačkim aktivistima i lobistima u Washingtonu postoji frustracija jer je sve više očito da je politika vodećih bošnjačkih stranaka u Sarajevu glavna kočnica za napredak BiH. Rekao je i da, iako su bošnjački lobisti usmjereni ka državnom tajniku Mikeu Pompeu, od kojeg očekuju da nakon eventualne rasprave u Kongresu uvaži zahtjeve Bošnjaka, ne vjeruje da imaju izgleda za uspjeh jer je bošnjačka zajednica u SAD-u u potpunosti protiv predsjednika Trumpa.

Kesić kaže i da bošnjačka zajednica u SAD-u ima utjecaj na politiku američkog predsjednika i to na način da će Trump zamjeriti Bošnjacima što ga ne podupiru te zatražiti od republikanskih kongresnika da ne uvaže navodne zahtjeve Bošnjaka. “No, to ne znači da aktivnosti bošnjačkih lobista ne bi mogle  načiniti štetu po interese RS-a i Srbije i zato ih ne bi trebalo ni omalovažavati. Riječ je o najozbiljnijem pokušaju bošnjačkih lobista u posljednjih pet-deset godina da se reorganiziraju i usmjere ka nekim svojim ciljevima“, kazao je Kesić.