Naslovnica Društvo Kolinda Grabar-Kitarović još je 2016. predlagala angažman vojske na hrvatskim granicama

Kolinda Grabar-Kitarović još je 2016. predlagala angažman vojske na hrvatskim granicama

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović poručila je u utorak kako su upravo njezinom inicijativom potaknute zakonske izmjene iz ožujka 2016. kojima je u zakonima o nadzoru državne granice i obrani predviđena mogućnost da pripadnici OSRH mogu policiji pružiti potporu u nadzoru državne granice.

 

To je moguće naravno samo u iznimnim okolnostima, kada Ministarstvo unutarnjih poslova ili Vlada ocijeni da to sigurnosni ili humanitarni razlozi zahtijevaju, poručila je u priopćenju predsjednica Republike referirajući se na jutrošnje izjave predsjedničkog kanidata Miroslava Škore kako bi vojska trebala pomoći hrvatskoj graničnoj policiji.

“Bila sam zbog takve inicijative tada izložena salvama potpuno neosnovanih kritika, prvenstveno iz redova SDP-a, koji je očito smatrao kako Hrvatska i dalje treba nadzoru svoje granice pristupiti krajnje neodgovorno kao što je to činila Vlada Zorana Milanovića. Postoji li u ovome trenutku potreba za potporom OSRH u nadzoru državne granice prepuštam prosudbi policije, koja u suočavanju s nekontroliranim ilegalnim migracijama obavlja svoj posao vrhunski profesionalno i humano, za što im i ovom prilikom želim zahvaliti i čestitati“, poručila je Grabar-Kitarović.

Škoro je u Dubrovniku među ostalim rekao kako je prvenstveni zadatak hrvatske policije štititi hrvatski teritorij i građane, ali da bi bilo dobro da se, dok ne bude prekasno, u postupak uključe i druge službe, prije svega Oružane snage RH.

 

Hina