Naslovnica Život Kaos u Crnoj Gori

Kaos u Crnoj Gori

Jako nevrijeme, praćeno obilnom kišom i južnim vjetrom, koje je zahvatilo danas Crnu Goru stvorilo je probleme u prometu, poplavljeni su brojni objekti, a lokalne službe zaštite i spašavanja interveniraju na terenu od ranih jutarnjih sati, dok je najteže stanje u Nikšiću i Kolašinu, gradovima na sjeveru Crne Gore i Herceg Novom na obali Jadrana.

U Nikšiću, zbog izlijevanja rijeka, spasioci evakuiraju selo Broćanac, dok je promet u pojedinim mjestima tog, drugog po veličini, grada u Crnoj Gori u prekidu.

Vatrogasac Duško Peković kazao je Javnom servisu da su pripadnici službe zaštite na terenu od 4 sata ujutro te da su imali veliki broj intervencija.

„Ljudi zovu sa svih strana, zaglavljeni ili poplavljeni u podrumu“, kazao je Peković.

Poplave

Najteža situacija u Kolašinu je u slivu rijeke Bistrice, gdje su poplavljeni mostovi. Voda, kako prenose mediji, prijeti objektima, dok su imanja već pod vodom. Put od Podgorice ka Kolašinu, najfrekventnija cesta prema sjeveru Crne Gore, zatvorena je zbog odrona i vodenih bujica.

U Herceg Novom jaka kiša, koja je za dva sata napadala 90 litara po metru četvornom, poplavila je ulice i javne povšine tog primorskog grada. Dežurnima u službi zaštite i spašavanja u Općini Herceg Novi stižu pozivi za intervencije, uglavnom građana čiji su objekti poplavljeni u prizemnim prostorijama.

Zbog jakog južnog vjetra dva kruzera odustala su od ulaza u Kotorsku luku. Situacija u bokokotorskom zaljevu na trenutke je bila i opasna jer su jaki udari vjetra, prema pisanju podgoričkih medija, prouzrokovali tzv. “oranje sidra“ koji je skoro 300 metara dugi kruzer nekontrolirano vukao po dnu mora za sobom.

U Podgorici, vodostaj rijeke Morače porasto je tri i pol metra za 12 sati i nalazi se dva metra iznad povijesnog maksimuma.

Sektor za izvanredna stanja pri ministarstvu unutarnjih poslova Crne Gore izdao je upozorenje da bi u priobalju Skadarskog jezera i rijeke Bojane moglo doći do poplava zbog najavljenih velikih kiša u Albaniji.