Naslovnica Gospodarstvo Država ulaže 15 milijuna eura u CHE Čapljina

Država ulaže 15 milijuna eura u CHE Čapljina

Vijeće ministara BiH je na sjednici u utorak u Sarajevu prihvatilo inicijativu u iznosu od 15 milijuna eura – Rehabilitacija i modernizacija Crpno-akumulacijske hidroelektrane “Čapljina”.

Radi se o inicijativi Ministarstva financija i trezora za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu i projektu između KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW), i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Ministarstvo financija i trezora (zajmoprimac), i Federacije Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Federalno ministarstvo financija, i Elektroprivrede HZ Herceg Bosne d.d. Mostar (EP HZHB) (agencija za izvršenje projekta).

Kako je navelo Vijeće ministara, cilj je produženje životnog vijeka Crpno-akumulacijske hidroelektrane “Čapljina”, odnosno zamjena dotrajale opreme i modernizacija postrojenja starog 40 godina.

Očekuje se povećanje moguće proizvodnje električne energije te povećanje raspoloživosti hidroelektrane za pružanje pomoćnih usluga elektroenergetskom sustavu (EES) BiH i bloku Srbija/Hrvatska/BiH, prenosi Caportal.

Neizravnu korist od ovog projekta imat će lokalna zajednica, kao i svi korisnici EES-a u Bosni i Hercegovini. Lokalna zajednica će imati stabilniji prihod u vidu naknada iz proizvedene električne energije zbog manjeg broja zastoja, a svi korisnici EES-a u vidu stabilnijeg i kvalitetnije opskrbe električnom energijom, navelo je Vijeće ministara.

(www.jabuka.tv)