Naslovnica Crkva Obilježena 26. obljetnica likvidacije fojničkih fratara

Obilježena 26. obljetnica likvidacije fojničkih fratara

Gvardijan Samostana Duha svetog u Fojnici fra Mirko Majdadžić danas je predvodio misno slavlje povodom 26. obljetnice strijeljanja franjevaca iz tog samostana, fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića koje su svirepo likvidirali pripadnici tzv. Armije BiH.

Sveta misa zadušnica slavljena je u spomen na sjećanje, osim na ubijene franjevce, i na sve žrtve Domovinskog rata u Fojnici.

Podsjetimo, pripadnici Armije RBiH su u samostanu ubili franjevce, 13. studenog 1993. godine, fra Nikicu Miličevića i fra Leona Migića. Neposredni izvršitelj, Miralem Čengić, vojnike Armije RBiH osuđen je pravomoćno na 15 godina zatvorske kazne, a trojica pomagača na po šest mjeseci zatvora.Ubojicu i suizvršitelje kasnije je tri puta pomilovao Alija Izetbegović, a četvrti put i Ejup Ganić, pa je Čengić naposljetku oslobođen. Kazneni postupak protiv Čengića, također, je bio farsa budući da je ubojstvo fratara u Fojnici 1993. godine kvalificirano kao zločin protiv čovječnosti i međunarodnog prava, a ne kao ratni zločin vojnika protiv civila kakvo ovo dvostruku ubojstvo i jest  bilo.

Dnevnik.ba