Naslovnica Politika Grabar-Kitarović i dalje vodi u predsjedničkoj utrci, sve manje neodlučnih birača

Grabar-Kitarović i dalje vodi u predsjedničkoj utrci, sve manje neodlučnih birača

Foto: Screenshot HRT

Prema novom istraživanju javnog mnijenja HRejtingu smanjuje se razlika između vodećeg HDZ-a i drugoplasiranog SDP-a i trenutačno je 2,1%. Slično je i s njihovim kandidatima za predsjednika. Razlika između aktualne predsjednice i HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović i SDP-ovog kandidata Zorana Milanovića tek je 2,5%.

 

Dnevniku HRT-a objavljen je novi HRejting. Istraživanje provodi agencija Promocija plus i obuhvaća 1400 ispitanika, prema načelu – cijela Hrvatska jedna izborna jedinica.

Izborni prag prelaze četiri stranke

HDZ je ovaj mjesec na 27,5%, a SDP na 25,4% biračke potpore. S time da je HDZ u studenome rastao zanemarivih 0,07%, a SDP 0,73%. Onaj koji je najviše narastao (1,63%) ujedno je sa 7,6% i trećeplasirani – Mislav Kolakušić. On i Most (5,8%) jedini su koji još prelaze izborni prag.

Ispod praga je čak 13 stranaka, od čega samo dvije trenutačno nisu parlamentarne.

Najbliže granici od 5% je ovaj mjesec registrirana stranka – Hrvatski suverenisti (3,5%). Iznad 3% (3,2%) je još samo HSS, a listu ispod predvodi stranka Milana Bandića (2,0%) iza koje je još 10 stranaka koje u Hrvatskoj kao jednoj izbornoj jedinici ne bi nikada vidjele Hrvatski sabor.

Svi ostali koje je netko nekad spomenuo u stranačkom životu dijele manje od 1 i pol 5 (1,4%). Osam puta više od toga je neodlučnih birača i broj im raste u odnosu na listopad (+0,73%). Trenutačno ih je 11,6%.

Predsjednička utrka

Iz ovomjesečnog HRejtinga moglo bi se zaključiti da HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović i SDP-ov kandidat Zoran Milanović dijele sudbinu svojih stranaka. Osvajaju približno isto kao i njihove stranke, razlika među njima trenutačno je gotovo ista kao između HDZ-a i SDP-a.

Da je 1. izborni krug održan prošlu nedjelju, Kolinda Grabar-Kitarović dobila bi 28,9%, a Zoran Milanović 26,4% biračke potpore. U odnosu na listopad HDZ-ova kandidatkinja pala je za gotovo 1% (0,90%), a SDP-ov kandidat narastao oko pola posto (0,58%), pa je trenutačna razlika među njima točno 2 i pol posto.

Miroslav Škoro sa 17,6% i dalje je trećeplasirani, ali je najviše pao (-1,48%). Slijedi ga, pak, onaj koji je najviše (+5,02%) rastao – Mislav Kolakušić, pa je s listopadskih 7, sad došao do 12,1% biračke potpore.

Nitko od preostalih pet koji su izrazili želju da budu predsjednik ili predsjednica ne dobivaju ni tri posto glasova. To su, redom: Dejan Kovač (2,4%), Dalija Orešković (2,3%), Ivan Pernar (2,1%), Vlaho Orepić (0,8%) i Dario Juričan (0,6%), donedavno Milan Bandić.

Uspoređuju li se dosadašnji rezultati HR ejtinga nezaustavljiv je pozitivni trend pada neodlučnih birača. U studenom ih je samo 5%, što je 1,63% manje nego u listopadu i gotovo upola manje nego u svibnju.

 

Direktno.Hr