Naslovnica Istaknuto Tko može predvidjeti gdje će se dogoditi novi potres? Nitko!

Tko može predvidjeti gdje će se dogoditi novi potres? Nitko!

Foto: Google Maps/Ilustracija

Hercegovinom se širi priča o najavi novih potresa, iako je znanstveno nemoguće to potkrijepiti. Zato su kolege s portala Pogled.ba kontaktirali prof. Zorana Zadru koji je napisao poseban osvrt na seriju potresa danas u Hercegovini.

 

-Gotovo svi smo osjetili potrese u regiji u zadnjih 12 sati. Međutim te prirodne pojave su se također oduvijek događale, no naša problematika jest ta što se naša regija nalazi u visokorizičnom prostoru, seizmički gledano za slabije, umjerene i jake potrese.

Naše područje se tektonski gledano nalazi na granici između Euroazijske i Afričke tektonske ploče, gdje se Afrička tektonska ploča podvlači pod Euroazijsku (zona subdukcije), i upravo u tim zonama znaju nastati slabiji, umjereno jaki i jaki potresi.

Ne samo naša regija, nego kompletna zona Mediterana kroz povijest jest imala razorne potrese počevši od Italije, preko našeg područja, Albanije, Crne Gore, Grčke, Turske pa sve do Irana.

Recimo konkretno Bosna i Hercegovina je zadnji razoran potres imala 1969. godine, kada je Banja Luka pretrpjela ogromne štete na gospodarskim objektima uz ljudske žrtve. Taj potres je imao snagu od 6,5 prema Richteru.

U nama bliskom susjedstvu u Crnoj Gori 1979. godine je također zabilježen jak potres, koji je donio ogromne štete na gospodarskim objektima uz ljudske žrtve. Ovaj potres je bio jači u odnosu na onaj u Banjaluci, i iznosio je oko 7 stupnjeva prema Richteru.

Potresi su prirodne pojave u litosferi, koji se nažalost ne mogu prognozirati, kada i gdje će se dogoditi, ili pogoditi neko određeno područje.

Jedino se može precizirati faktor rizika za umjeren ili jak potres, kao što je priloženo na ovoj slici, gdje se precizira hoće li se u dogledno vrijeme u području određene regije dogoditi jači potres?!

Tehnologija napreduje, no još nema konkretan odgovor za točno predviđanje potresa – napisao je Zadro za Pogled.ba.