Naslovnica Društvo REGIONALNA ŠAHOVSKA LIGA: KRALJEVSKA IGRA SPAJA HERCEGOVINU I NERETVU

REGIONALNA ŠAHOVSKA LIGA: KRALJEVSKA IGRA SPAJA HERCEGOVINU I NERETVU

 U sjeni tzv. velikih sportova zaljubljenici u šah u slivu Neretve, od Mostara do Ploča, prije dvije godine pokrenuli su zanimljivu Neretva regionalnu šahovsku ligu za seniora i kadeta. Značajan je podatak da se ove godine u kadetskoj ligi natječe devet, a u seniorskoj pet ekipa. Jedan od rodonačelnika ovoga natjecanja Vladislav Prskalo, međunarodni majstor i predsjednik ŠK Čapljina, govoreći o poticajima za ligu kaže:

 

„Jedno vrijeme postojala je šahovska liga u okviru Šahovskog saveza Herceg-Bosne, ali se vremenom ugasila. Kako bez natjecanja nema ni budućnosti šaha na ovim prostorima, malo pomalo dogovorili smo Neretva regionalnu ligu. Neću biti neskroman ako kažem da smo mi iz ŠK Čapljina bili među glavnim inicijatorima i pokretačima“, ističe Vladislav Prskalo pa dodaje:

„Prve sezone igrali su samo klubovi iz neretvanske regije, ove sezone uključio se i Široki Brijeg, a interes pokazuju još i Jablanica, te Trebinje. Drago nam je zbog toga, ali treba imati u vidu i financijske mogućnosti klubova, sada u kadetskoj lizi imamo devet ekipa, što znači da će se u jesenskom dijelu sezone igrati osam, a u proljetnom još osam kola. Naravno, svatko voli pobijediti, međutim rezultat u toj konkurenciji je u drugom planu, bitno je da mladi stječu iskustva i da se šah popularizira među omladinom. Za seniora rezultat također nije primaran. Onima koji češće nastupaju poslužit će za održavanje forme, dok je ostalima Liga prilika za igru i druženje. Mislim da smo svi kroz Neretva regionalnu ligu na dobitku, a posebice šah.“

U seniorskoj Neretva regionalnoj ligi nastupa pet ekipa – ŠK Čapljina, ŠK Brotnjo (Čitluk), ŠK Zrinjski (Mostar), HŠK Metković i ŠK Ploče. Kod kadeta devet je ekipa – ŠK Čapljina, ŠK Brotnjo 1 i 2, ŠK Mostar, ŠK Zrinjski, ŠK Široki Brijeg, HŠK Metković 1 i 2, te ŠK Ploče. Igra se na četiri ploče, sistem je dvokružni, uz tempo od 30 minuta po igraču.

Kadeti su do sada odigrali dva kola, a u drugom postignuti su sljedeći rezultati, Zrinjski – Čapljina 3:5, Metković 1 – Široki Brijeg 6,5:1,5, Brotnjo 1 – Brotnjo 2 7:1, Ploče – Metković 2 5,5:2,5. Seniori koji imaju četiri kola, s nastupima kasne za kadetima.

Valja istaknuti da je u Čitluku i Metkoviću interes mladih za šah veliki, pa su zbog toga i prijavili po dvije. Imajući u vidu startni dojam očito je da kraljevska igra spaja Hercegovinu i Neretvu, što je južno-hercegovački naziv za naselja od Metkovića do Ploča.

 

D. Musa