Naslovnica Život Priča koja je počela u Međugorju: Obilježena 10. godišnjica Marijinih obroka u...

Priča koja je počela u Međugorju: Obilježena 10. godišnjica Marijinih obroka u Hrvatskoj

Globalni pokret “Marijini obroci” službeno je počeo s djelovanjem 2002., no MacFarlane-Barrow se prisjetio i samih početaka volonterskog rada kada je potaknuo prikupljanje novčanih sredstava u Škotskoj za ratom pogođenu Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Deseta obljetnica osnutka Marijinih obroka Hrvatska obilježena je u subotu na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, a poseban gost bio je osnivač Marijinih obroka Magnus MacFarlane-Barrow.

Zahvalio je volonterima i uzvanicima na svim djelima ljubavi koji su omogućili da se brojna djeca nahrane, ali i da se kvalitetno školuju.

Upravo će ta djeca, istaknuo je MacFarlane-Barrow, biti ta koja će nositi promijene u svojim sredinama, prenosi Hina.

“Uvijek tvrdimo da su Marijini obroci plod molitve”, istaknuo je.

Predsjednica Marijinih obroka Hrvatska Zrinka Prica izvijestila je kako 15 hrvatskih gradova aktivno sudjeluje u akcijama Marijinih obroka. U proteklih 10 godina, zahvaljujući podupirateljima iz Hrvatske, otvorilo se 15 kuhinja gdje se dnevno hrani više od 11 800 djece.

Marijini obroci Hrvatska, rekla je, planira nastaviti s omogućavanjem dnevnog toplog obroka za djecu u državi Malavi te u Liberiji, Keniji, Siriji, u Zambiji, Haitiju, Ugandi, Južnom Sudanu, Tajlandu i Indiji.

“Idući korak bi nam bio zajednički prostor za rad volontera i same udruge”, dodala je.

Na programu su nastupali Marija Husar Rimac, klapa Fjabula, Antonella Malis te đaci iz Osnovne škole „Antun Branko Šimić“.

Globalni pokret “Marijini obroci” službeno je počeo s djelovanjem 2002., no MacFarlane-Barrow se prisjetio i samih početaka volonterskog rada kada je potaknuo prikupljanje novčanih sredstava u Škotskoj za ratom pogođenu Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

“Priča o Hrvatskoj je počela u Međugorju kada sam imao 15 godina. Nekoliko godina poslije na tim je područjima počeo rat i željeli smo na neki način pomoći. Počeli smo prikupljati donacije u Škotskoj i slali smo ih u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Tako smo stekli brojne prijatelje u Hrvatskoj. Godinama poslije naša je organizacija rasla i počeli smo pomagati djeci u dalekim zemljama Afrike, a naši prijatelji u Hrvatskoj odlučili su nas poduprijeti i formirati Marijine obroke Hrvatska“, rekao je MacFarlane-Barrow.

Marijini obroci hrane oko 1,5 milijuna djece svakoga dana u 18 različitih zemalja, a u 10 godina je hrvatska podružnica omogućila topli obrok za više od 30 000 djece.

Prosječan je trošak jedno dijete kroz cijelu školsku godinu je 120 kuna.

“Naša je vizija da svako dijete u svijetu bude u mogućnosti pojesti barem jedan topli obrok dnevno u školi. Oko 66 milijuna djece ne odlaze u školu zbog gladi. Tek smo počeli, no cilj nam je fokusirati se na jedno dijete, na jednu školu”, zaključio je MacFarlane-Barrow, a prenosi IKA.

Dnevnik.ba