Naslovnica Politika Inzko o Srbima: “Vi ste dobro primljeni u Austriji, a ne želite...

Inzko o Srbima: “Vi ste dobro primljeni u Austriji, a ne želite migrante u RS-u”

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko je izjavio da u Beču, pored Austrijanaca, ima najviše Srba i da bi trebalo da i oni budu blagonakloni prema migrantima koji se ne žele zadržavati u njihovim krajevima već putovati dalje prema zemljama Europske unije.

Inzko se tijekom svog obraćanja osvrnuo i na 10. godišnjicu od presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”, kazavši da je Vijeće za implementaciju mira (PIC) pozvalo da se provede presuda.

Situacija na lokalnoj razini je, smatra Inzko, često zanemarena, zbog čega je organiziran sastanak s gradonačelnicima i načelnicima lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini.

“Od njih smo čuli da lokalna samouprava može biti vodeća snaga napretka koja može pokrenuti promjene i na višim nivoima vlasti. U to smo se uvjerili, uz ostalo i kada je jedan Bošnjak obnovio crkvu u Tešnju”, istakao je on, prenosi Klix.ba.

Podsjetio je također da u Tešnju postoji i loših primjera, budući da već četiri godine ne mogu dobiti novu trafostanicu.

“Novi investitori ne mogu dolaziti jer je ograničen kapacitet elektirčne energije”, rekao je Inzko, dodavši da je Tomislavgrad pozitivan primjer lokalne zajednice.

Inzko je podsjetio da je PIC održao sastanak s direktorima sigurnosnih agencija, poručivši da je šokantna informacija da Granična policija ne može popuniti 500 neophodnih mjesta.

“Kako onda kontrolirati granice”, zapitao se Inzko.

Naveo je kako se direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić požalio kako nije lako obrađivati veliki broj stranaca u centru grada.

“Cijela zemlja je odgovorna da se nosi sa pitanjima migranata. Nije samo dužnost jednog entiteta ili jednog kantona”, istakao je on.

Inzko je podsjetio da su Srbi, pored Austrijanaca, najveća grupa u Beču.

“U puno zemalja svijeta su Srbi isto tako dobro primljeni. To bi trebalo recipročno da se odrazi kada stranci dođu u njihove krajeve”, rekao je Inzko.

Požalio se kako je budžet zaleđen već sedam godina, od 2012. godine, i kako se za migrante ne može izdvajati više sredstava.

“Potrebno je osigurati dovoljna budžetska sredstva. Ponosni smo što međunarodna zajednica financira izbjegličke centre. Zamislite kada EU ne bi dala 32 milijuna KM. To je ipak domaća odgovornost”, kazao je on.

Upozorio je da bh. političari iz godine u godinu ne implementiraju presude Europskog suda za ljudska prava.

“PIC je pozvao da se provede odluka u slučaju Sejdić-Finci. Ogroman broj stanovništva. Svih 16 manjina, ljudi iz mješovitih brakova nisu jednaki u ovoj zemlji. Prošlo je već 10 godina. Ne može se tolerirati da živimo u zemlji u kojoj nema jednakosti”, zaključio je Inzko

Dnevnik.ba